Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kongres donio zakon o matičnim stanicama, Bush najavio veto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnički dom američkog Kongresa jučer je izglasao zakon kojim se ublažavaju ograničenja što ih je Busheva administracija uvela za istraživanje embrionalnih matičnih stanica, zbog čega je predsjednik George W. Bush najavio veto na taj zakon kojim se, po njemu, "dovode u sukob znanstvena istraživanja i etička načela" i odbacuje zaštita ljudskog života.

Zakon bi omogućio istraživačima da pribave matične stanice iz embrija - stvorene pri oplodnji 'in vitro' - koji se inače odbacuju u klinikama za umjetnu oplodnju.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Slika nije dostupna Odobrila Uprava za hranu i lijekove Prvi pacijent liječen s embrionalnim matičnim stanicama

Sadašnja politika, koju je 2001. uvela Busheva administracija, zabranjuje korištenje saveznih fondova za financiranje rada kojom bi se uništio ljudski embrij.

Senat je glasao za ublažavanje tih ograničenja u travnju, a
Predstavnički dom u četvrtak je prihvatio prijedlog zakona s 247 glasova za i 176 protiv.

Izjašnjavanja oba doma su ispod dvotrećinske većine potrebne za poništenje predsjedničkog veta, koji je Bush najavio kada mu zakon stigne na stol.

U priopćenju koje je objavila Bijela kuća, Bush je naglasio kako je politika koju je uveo 2001. "ohrabrila etična istraživanja, tražeći istodobno da sredstva poreznih obveznika ne koriste za stvaranje, uništavanje ili oštećenje živih ljudskih embrija".

Bush je izrazio razočaranje odlukom čelnika Kongresa da "recikliraju" stari zakon kojim bi se "jednostavno odbacila pažljivo uravnotežena politika zemlje prema istraživanju embrionalnih matičnih stanica".

Bush je prošloga mjeseca stavio veto na zakon o financiranju rata u Iraku, koji je predviđao povlačenje američkih snaga iz te zemlje tijekom 2008.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene