Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Govor u Općoj skupštini UN-a

Komšić optužio Hrvatsku za miješanje u unutarnje poslove BiH, Plenkovića usporedio s Putinom

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić u govoru u UN-u optužio je Hrvatsku i Srbiju za miješanje u unutarnje poslove njegove zemlje, a premijera Andreja Plenkovića je usporedio s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić optužio je u srijedu pred sudionicima Opće skupštine Ujedinjenih naroda Hrvatsku i Srbiju za miješanje u unutarnje poslove njegove zemlje i pokušaje da se ona podijeli po etničkim crtama, a napao je i visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta.

"Naša dva susjeda kroz etničke zajednice u BiH na koje nastoje polagati svako pravo i dvadeset sedam godina nakon agresije koju su nad BiH izvršili, na taj način vrše udar na suverenitet naše zemlje, čime se skoro u cijelosti onemogućava bilo kakav demokratski razvoj Bosne i Hercegovine. Tom praksom narušava se i minimum međudržavnog povjerenja, jer na žalost, naši susjedi ne ulažu iskrenu energiju u cilju izgradnje međudržavne suradnje nego energiju ulažu u svrhu slabljenja naše države", izjavio je uz ostalo Komšić.

Pročitajte i ovo Požar u klubu Mint Požar u zagrebačkom klubu Nadzorne kamere otkrile kako je zapaljen Mint: "Netko je očito poslao poruku"

Tvrdi da Hrvatska i Srbija u tome imaju potporu dijelova međunarodne zajednice pa tako i visokog predstavnika Schmidta kojega je optužio za udar na ustavni poredak BiH jer je u listopadu 2022. nametnuo izmjene izbornog zakona koje Komšić smatra diskriminatorskim.

Komšić je uz to, ne spominjući izravno ime, ali očevidno aludirajući na Andreja Plenkovića, hrvatskog premijera usporedio s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom i to zbog komentara u odnosu na presudu Europskog suda za ljudska prava po tužbi koju je protiv BiH podnio Komšićev savjetnik Slaven Kovačević uz tvrdnju kako je diskriminiran jer mu je pravo sudjelovanja na izborima ograničeno etničkom pripadnošću.

Hrvatski je premijer komentirajući tu presudu kazao kako se bez obzira na nju mora inzistirati na legitimnom predstavljanju Hrvata u tijelima vlasti BiH.

Pročitajte i ovo Željka Mostečak Traži se nasljednik Ovo se još nije dogodilo! Nitko se nije javio na natječaj za ravnatelja USKOK-a!

"Primili smo na znanje ovu presudu, ali isto tako ponavljamo vrlo jasno da ćemo se zauzimati za legitimno predstavljanje i jednakopravnost konstitutivnih naroda i svih drugih koji žive u BiH. Protiv smo politike i prakse nametanja hrvatskom narodu drugih predstavnika u najviša tijela. To se opetovano ponavlja sa izborom članova Predsjedništva i to se već četiri puta u posljednjih 16 godina dogodilo", kazao je Plenković početkom rujna.

Za Komšića je to dokaz da je Plenković poput Putina.

"Nepoštivanje presuda međunarodnih sudova kakvo se moglo čuti od strane premijera susjedne zemlje podsjeća na onaj odnos prema međunarodnom pravu kakav je Vladimir Putin izgradio u slučaju Ukrajine. Međutim to nije samo negativan odnos prema međunarodnim standardima Ujedinjenih naroda nego i politika koja se prema Bosni i Hercegovini vodi od strane njenih susjeda", izjavio je Komšić za govornicom UN-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene