Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izlaganje od 20 minuta

Milanović govorio pred UN-om: Pozvao na promjenu izbornog zakona u BiH i priznanje Kosova

Aktualno Galerija Predsjednik Zoran Milanović drži govor u Općoj skupštini UN-a u New Yorku Predsjednik Zoran Milanović drži govor u Općoj skupštini UN-a u New Yorku Foto: Afp Govor Zorana Milanovića u UN-u - 1 Govor Zorana Milanovića u UN-u - 1 Foto: DNEVNIK.hr Govor Zorana Milanovića u UN-u - 2 Govor Zorana Milanovića u UN-u - 2 Foto: DNEVNIK.hr Govor Zorana Milanovića u UN-u - 3 Govor Zorana Milanovića u UN-u - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Govor Zorana Milanovića u UN-u - 4 Galerija 1/5 >>
Predsjednik Republike Zoran Milanović je s govornice Opće skupštine UN-a pozvao na reformu Vijeća sigurnosti, promjenu izbornog zakona u BiH i priznanje Kosova te se založio za suradnju država na očuvanju planeta.

Predsjednik Republike Zoran Milanović održao je govor u Općoj skupštini UN-a. "Svijet u kojem danas živimo zahtijeva zajedničke, globalne i usklađene napore kao ključ uspjeha u rješavanju ozbiljnih globalnih kriza", rekao je Milanović u svom dvadesetak minuta dugom izlaganju, naglasivši kako se mora očuvati uloga UN-a kao središta globalne suradnje.

Izrazio je nadu u istinske napore za reformu Vijeća sigurnosti, glavnog instrumenta za osiguranje globalnog mira i sigurnosti.

O reformi tog tijela, čiji trenutni sastav odražava odnose moći nakon Drugog svjetskog rata, godinama se raspravlja u međunarodnoj zajednici. Trenutno ga čini 15 država s pet stalnih članica s pravom veta – SAD-om, Francuskom, Velikom Britanijom, Kinom i Rusijom.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Karlovcu - 3 TEŠKO OZLIJEĐEN MLADIĆ Poznat uzrok eksplozije u Karlovcu, policija objavila detalje: Plamen je sukljao sedam metara u zrak

Velik dio svog govora posvetio je pitanju održivog razvoja, naglasivši kako su se dosadašnji svjetski napori u tom smjeru pokazali nedovoljnima.

Hrvatski predsjednik rekao je kako je današnji međunarodni financijski sustav sve nesposobniji adekvatno i učinkovito odgovoriti na izazove koji su pred njim i stoga je potrebno unaprjeđenje globalne financijske infrastrukture, ali i povećanje financiranja za razvoj i klimu.

Očuvanje okoliša je ključno za sprječavanje sukoba, ali i pandemija, kazao je Milanović, naglasivši kako je Hrvatska predana održivom razvoju i očuvanju bioraznolikosti.

Pozvao je na ulaganje u sprječavanje sukoba jer je ono daleko isplativije od ulaganja u njihovo zaustavljanje i naknadni oporavak.

Pročitajte i ovo Nova pravila za uzgoj svinja, ilustracija - 5 Odzvonilo tradicionalnom uzgoju svinja Ovo će slavonska sela uništiti do kraja? "Krpao sam financijske rupe, prodavao sam nešto malo kulena i kobasica, preživljavalo se"

Podrška BiH i priznanje Kosova

Predsjednik je rekao kako Hrvatska ostaje predana borbi protiv govora mržnje, uključujući antisemitizam, unaprjeđenju prava žena i djece, zaštiti manjina i ukidanju smrtne kazne.

Naglasio je kako je ravnopravnost spolova temelj mirnog, prosperitetnog i održivog svijeta.

Milanović je na Općoj sjednici u New Yorku govorio o važnosti pitanja 1806. nestalih tijekom Domovinskog rata te o situaciji u susjedstvu na jugoistoku Europe. Istaknuo je kako Hrvatska podržava europsku perspektivu Bosne i Hercegovine te pozdravlja odluku Europske unije da joj dodjeli kandidatski status.

Pročitajte i ovo Novi problemi za JANAF, ilustracija - 1 Doznaje Dnevnik Nove TV Novi problemi i gubitak za JANAF: Uprava otpisala kao nezakonit projekt vrijedan 2,7 milijuna eura

Naglasio je važnost izbornih reformi u toj zemlji kako bi svi konstitutivni narodi bili zastupljeni na svim razinama vlasti, što je ključno za buduću stabilnost BiH.

Izrazio je zabrinutost zbog najnovijih događaja u odnosima Kosova i Srbije, pa pozvao na deeskalaciju napetosti, ali i na univerzalno priznanje Kosova kao jednakopravnog člana međunarodne zajednice.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene