Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zapadna Australija

Širi se smrtonosna bolest: Zdravstvena organizacija izdala upozorenje putnicima i lokalnom stanovništvu

Ilustracija, ubod komarca
Ilustracija, ubod komarca Foto: Getty Images
Zdravstvene organizacije upozorile su putnike i lokalno stanovništvo da se zaštite od potencijalno smrtonosne bolesti koja kruži Zapadnom Australijom.

Encefalitis Murray Valley (MVE), bolest čiji virus prenose komarci, zabilježen je prvi put ove godine u regiji Kimberley u Zapadnoj Australiji, a WA Health uputio je poziv lokalnom stanovništvu i posjetiteljima da se zaštite od uboda komaraca jer je riječ o ozbiljnoj i potencijalno smrtonosnoj bolesti, koja je na tom području prošle godine rezultirala smrću djeteta.

Simptomi uključuju groznicu, pospanost, glavobolju, ukočenost vrata, mučninu i vrtoglavicu, upozoravaju. Groznica može biti jedini znak rane infekcije kod djece, a svi koji osjete neke od navedenih simptoma trebali bi hitno potražiti liječnički savjet.

Pročitajte i ovo Ilustracija Akcija index Lažne diplome iz Bosne prodavale se na crnom tržištu, pojavile se i u Hrvatskoj, a u sve je uključena - talijanska mafija

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Zoran Milanović Buran dan Reakcije ne prestaju: "Imam poruku za AP-a"

Bolest prenose komarci, a mnogi su se zarazili dok su pecali ili kampirali, upozorio je znanstvenik Andrew Jardine i pozvao na korištenje repelenta. "Iako je rizik od zaraze i obolijevanja nizak, bolest uzrokovana virusom u nekim slučajevima može biti teška."

Pročitajte i ovo Dijete na električnom romobilu, ilustracija Upozorenje policije Nesreća na sjeveru zemlje: Autom naletio na dijete na električnom automobilu, prevezeno u bolnicu

Ovo upozorenje dolazi nakon što su u regiji zabilježene i druge bolesti koje prenose komarci, uključujući porast broja slučajeva virusa Ross River (RRV), dok je prošle godine zabilježen japanski encefalitis (JE), jedini koji se može spriječiti cjepivom, za razliku od MVE-a i RRV-a.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene