Obavijesti Video Pretražite Navigacija
165. dan rata

Ukrajina istražuje gotovo 26.000 slučajeva ratnih zločina od početka ruske invazije. U napadu na Zaporižje pogođeno skladište s nuklearnim gorivom

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
165. je dan rata u Ukrajini. Na Kosovu je privedena ruska novinarka, sumnjiče je za špijunažu. Ukrajinske luke napustila su četiri broda sa žitom.

 

  • Objavljeni novi ruski gubitci
  • Na Kosovu privedena ruska novinarka
  • Četiri broda sa žitom napustila ukrajinske luke
  • Jedan radnik ranjen u Zaporižju, pogođeno skladište istrošenog nuklearnog goriva
Pročitajte i ovo Ruski vojnici Nije prvi put Neviđena potjera: Ubio šestoricu kolega pa pobjegao Ruski portal; ilustracija - 3 Oglasila se Agencija za elektroničke medije Hibridna operacija zahvatila i Hrvatsku: "To je izrazito opasno, nameću ono što odgovara Rusiji"

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

17:13 Ukrajina istražuje gotovo 26.000 slučajeva ratnih zločina počinjenih od 24. veljače, od početka ruske invazije na tu zemlju, a dosad je optuženo 135 ljudi, rekao je Reutersu glavni ukrajinski tužitelj za ratne zločine.

Od 135 optuženih petnaestak ih je već u ukrajinskom pritvoru, a preostalih 120 i dalje je na slobodi, rekao je Jurij Bilousov, voditelj odjela za ratne zločine Ureda glavnog tužitelja.

Sudovima je dosad predano 13 predmeta te je doneseno sedam presuda, kazao je.

U svibnju je 21-godišnji zarobljeni ruski vojnik postao prva osuđena osoba nakon sudskog procesa pokrenutog zbog ratnih zločina u Ukrajini, otkako je Rusija izvela invaziju 24. veljače.

Osuđen je na doživotni zatvor zbog ubojstva nenaoružanog civila.

"Neki su nas pitali zašto sudski gonimo te... niže rangirane časnike. To je samo zato što su fizički ovdje... Da su i generali ovdje fizički i da smo u mogućnosti privesti ih, tada bismo bez sumnje i njih procesuirali, “ rekao je Bilousov.

14:50 Papa Franjo je pozdravio obnovu izvoza ukrajinskih žitarica kao "znak nade" u kojem vidi dokaz da je, kako bi se rat priveo kraju, "dijalog moguć". 

"Želim sa zadovoljstvom pozdraviti isplovljavanje brodova sa žitom iz ukrajinskih luka. To pokazuje da je moguće voditi dijalog i postići rezultate koji su svima na korist", rekao je papa Franjo obraćajući se vjernicima na Trgu sv. Petra tijekom tradicionalnog Angelusa.

"Taj događaj ujedno predstavlja i znak nade i iz dubine duše se nadam da je slijedeći taj put moguće zaustaviti borbe i postići pravedan i trajni mir", dodao je Sveti Otac.

14:37 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u nedjelju međunarodnu zajednicu da oštrije odgovori na, kako je kazao, "ruski nuklearni teror", nakon granatiranja nuklearne elektrane Zaporižje, najveće u Europi.

U telefonskom razgovoru s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, Zelenski je pozvao da se ruskoj nuklearnoj industriji uvedu sankcije.

Ukrajinska državna tvrtka za nuklearnu energiju ranije je objavila da je jedan radnik nuklearne elektrane Zaporižje ranjen u ruskom granatiranju u subotu navečer.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi u subotu je izrazio veliku zabrinutost zbog granatiranja Zaporižje, upozorivši na opasnost od moguće nuklearne katastrofe, koja bi mogla ugroziti životnu okolinu i javno zdravlje u Ukrajini, ali i šire.

Tvornicu u Zaporižji ruske su vojne snage zauzele na početku rata, no u njoj još uvijek rade ukrajinski tehničari. U petak je granatiran i pogođen dalekovod u postrojenju, što je operatere primoralo da isključe reaktor premda nije ustanovljeno curenje radioaktivnih tvari.

Obje su se strane u subotu međusobno optuživale za "nuklearni terorizam". Ukrajinska državna nuklearna tvrtka Energoatom okrivila je Rusiju za štetu, dok je rusko ministarstvo obrane optužilo ukrajinske snage za granatiranje elektrane.

12:39 Ukrajinska državna nuklearna elektrana Energoatom priopćila je u nedjelju da je jedan radnik ranjen kada su ruske snage u subotu navečer ponovno granatirale nuklearnu elektranu Zaporižija, najveću u Europi.

Na Telegramu je navedeno da je raketnim napadima pogođeno mjesto suhog skladišta elektrane, gdje se na otvorenom nalaze 174 kontejnera s istrošenim nuklearnim gorivom.

10:53 Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva kaže da je loš učinak ruskih oružanih snaga tijekom invazije na Ukrajinu skupo koštao njihovo vojno vodstvo. U obavještajnoj novosti objavljenoj na Twitteru, ministarstvo navodi da je vrlo vjerojatno da je loš rezultat rezultirao "otpuštanjem najmanje šest ruskih zapovjednika".

"Ova otpuštanja su došla zajedno s ubojstvima najmanje 10 ruskih generala koji su živote izgubili u bitkama u Ukrajini. Kumulativni učinak na dosljednost zapovijedanja vjerojatno pridonosi ruskim taktičkim i operativnim poteškoćama", navodi se.

8:51 Objavljeni su novi ruski gubitci. Ukrajinci tvrde da je od početka rata poginulo 42.200 ruskih vojnika, te da su im uništili 1805 tenkova, 223 aviona i 191 helikopter.

Ilustracija Novi ruski gubitci (Foto: Twitter/Državna služba za hitne intervencije)

8:34 Četiri broda za suhi teret sa 170 tona poljoprivrednih proizvoda napustili su ukrajinske luke i na putu su za Istanbul.

8:26 Ukrajinsko zrakoplovstvo danas obilježava svoj dan. Tim je povodom predsjednik Volodimir Zelenski napisao: "Slava Zračnim snagama Oružanih snaga Ukrajine! Vi štitite ukrajinsko nebo, profesionalno obavljate važne borbene zadaće i pouzdano čuvate zračne granice naše zemlje. Vječna zahvalnost braniteljima neba koji su poginuli braneći Ukrajinu!".

Privedena ruska novinarka

8:01 Ruska novinarka Daria Aslamova privedena je na Kosovu pod optužbom za špijunažu, izvješćuje šef Ministarstva unutarnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla, a prenosi NEXTA.

"Mnoge zemlje su dokazale da je bila angažirana u špijunaži za rusku vojnu obavještajnu službu i da se pretvarala da je novinarka", rekao je Sveçla u izjavi za javnost.

"Sudjelovala je i u borbama u Ukrajini propagirajući rusku okupaciju Ukrajine. Vlasti Republike Kosovo bile su svjesne njezine aktivnosti...

Njen pokušaj ulaska u našu zemlju pored toga što se podudara s događajima na sjeveru zemlje jasno svjedoči o ruskim vezama i propagandi kojoj se Srbija već pridružila i koja za cilj ima destabilizaciju naše zemlje", napisao je na Facebooku.

 

Sve o zbivanjima u Ukrajini tijekom jučerašnjeg dana pročitajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene