Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki marinci i afganistanski vojnici počeli su prvu ofenzivu otkad je predsjednik Barack Obama najavio povećanje broja američkih vojnika u Afganistanu i napali su talibanske komunikacije i opskrbu u uporištu na jugu zemlje, objavio je vojni glasnogovornik.


Stotine marinaca izbačene su iz helikoptera i zrakoplova iza talibanskih linija na sjevernome kraju doline Now Zada u pokrajini Helmandu. Ondje su vođene najteže bitke prošloga ljeta, rekao je glasnogovornik marinaca bojnik William Pelletier. Jedan predstavnik američke vojske u Washingtonu rekao je da je prvi put u napadu u kojem sudjeluje postrojba veća od voda upotrebljena letjelica Osprey, kombinacija helikoptera i letjelice fiksnih krila.

>> 'Zemlje NATO-a podupiru američku strategiju prema Afganistanu'

Vezani članci Marinci, ilustracija (Foto AFP) Uhićenja u jednoj od najvećih baza američkih marinaca: Šesnaestoricu čeka prijava zbog krijumčarenja imigranata Ilustracija (Foto: AFP) Srušila se dva američka zrakoplova, traje potraga za šest marinaca

On je govorio pod uvjetom da ostane anoniman, a dodao je da su Ospreyi prije upotrebljavani za obavještajne i patrolne akcije. Druga, nešto veća skupina vojnika krenula je na sjever iz baze marinaca u gradu Now Zadu, rekao je Pelletier. Inženjerci su oklopljenim parnim valjkom i eksplozivom napravili prolaz kroz talibanska minska polja. Sve skupa u toj operaciji, nazvanoj 'Kobrin gnjev' sudjeluje oko tisuću marinaca i afganistanskih vojnika, rekao je. (Hina)