Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postaju vinarska velesila

Kinezi imaju više vinograda nego Francuzi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po statistici Međunarodne organizacije za lozu i vino (IOVW) u 2014. Amerikanci su popili najviše vina, a Kinezi su pretekli Francuze po broju vinogradarskih površina, piše BBC.

Podaci govore da su Amerikanci lani popili 30,7 milijuna hektolitara vina i po tome su ispred Francuza koji su konzumirali 27,9 milijuna hektolitara.

Pročitajte i ovo Zec, Ilustracija U Francuskoj Divlji zečevi preplavili grad: Gradonačelnik pronašao rješenje, brojni užasnuti - "Ovo je skandalozno!" Jean-Luc Blachon na konferenciji za medije otkrio ih tužitelj Jezivi novi detalji u slučaju pronalaska ostataka dječaka Emilea, stanovnici su to mjesto počeli nazivati ukletim

Kinezi su prošle godine uložili puno u razvoj vinarstva pa sada imaju 800 tisuća hektara vinograda, čime su neznatno pretekli Francuze i potisnuli ih na treće mjesto. Na prvom je i dalje Španjolska u kojoj se nalazi 1,02 milijuna hektara vinograda.

Kinezi kupili jedan od najvećih vinograda

Neovisno o tome kineska proizvodnja vina i dalje znatno zaostaje za najvećim proizvođačima, Francuskom koja s proizvodnjom od 46,7 milijuna hektolitara i dalje drži prvo mjesto, te Italijom i Španjolskom.

Kinezi su osmi u svijetu s proizvedenih 11 milijuna hektolitara. Ali pošto uzgoj vinove loze i proizvodnja vina zahtijevaju višegodišnji trud, Kinezi tek trebaju početi ubirati plodove ulaganja u vinogradarstvo, rekao je direktor IOVW-a Jean-Marie Aurand.

Na globalnoj razini proizvodnja vina pala je za četiri posto u odnosu na godinu prije i iznosila je 279 milijuna hektolitara. Najveći svjetski uvoznici vina su Njemačka, Velika Britanija i Sjedinjene Države. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene