Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj monopola?

KINESKI ZMAJ Zbog ovog aviona Amerikanci su nervozni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amerikanci su jedina zemlja, uz Kinu, koja je uspjela razviti supersonični nevidljivi lovac.

Najnoviji kineski supersonični borbeni avion J-20, koji spada u petu generaciju lovaca, ulazi u fazu masovne proizvodnje, objavila je kineska agencija China's Xinhua News.

Pročitajte i ovo Filipinski ratni brod Odnosi su na prekretnici Proključalo na Dalekom istoku, SAD je spreman intervenirati: "Nitko nas neće pokoriti, odgovorit ćemo na napade" Kineske vojne vježbe Naoružavanje Ovo nije viđeno od Drugog svjetskog rata: "Do 2027. godine bit će spremni na invaziju"



Vijest je važna jer to može značiti i kraj američkog monopola na borbene avione. Prvi zrakoplov na svijetu - Lockheed F-117 - izrađen od materijala koji ga čini gotovo nevidljivim za radar (takozvanom stealth tehnologijom) napravili su Amerikanci još 1981. godine.

Prvi J-20 poletio je prije samo pet godina i u odnosu na današnju verziju nije doživio mnogo promjena. Kritičari vjeruju kako je Kinezima uspjelo dizajnirati takvu letjelicu samo zato jer su ukrali američke planove za F-22 i F-35 borbene lovce.

Kineski ratni avion je dug nešto više od 20 metara, a dizajniran je tako da umanji svoju vidljivost od neprijateljskih senzora.

Većina analitičara očekuje da će Kina u 2017. godini imati spremnu svoju jedinicu nevidljivih borbenih aviona. Tako će se pridružiti ekskluzivnom klubu zemalja koje imaju 'stealth avion'. Ima ih samo Amerika i njezini saveznici koji su ih naručili dok Rusija zaostaje i na svojem tek radi, piše Diplomat.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene