Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Amerikanci su jedina zemlja, uz Kinu, koja je uspjela razviti supersonični nevidljivi lovac.


Najnoviji kineski supersonični borbeni avion J-20, koji spada u petu generaciju lovaca, ulazi u fazu masovne proizvodnje, objavila je kineska agencija China's Xinhua News.

Vezani članci Koronavirus u Londonu Direktor Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti upozorava SAD i Europu: "Ovo je najveća pogreška koju radite" Provincija Hubei se vraća normalnom životu - 3 Život u Hubeju se vraća u normalu: Ukinute prometne kontrole, otvorene graniceVijest je važna jer to može značiti i kraj američkog monopola na borbene avione. Prvi zrakoplov na svijetu - Lockheed F-117 - izrađen od materijala koji ga čini gotovo nevidljivim za radar (takozvanom stealth tehnologijom) napravili su Amerikanci još 1981. godine.

Prvi J-20 poletio je prije samo pet godina i u odnosu na današnju verziju nije doživio mnogo promjena. Kritičari vjeruju kako je Kinezima uspjelo dizajnirati takvu letjelicu samo zato jer su ukrali američke planove za F-22 i F-35 borbene lovce.

Kineski ratni avion je dug nešto više od 20 metara, a dizajniran je tako da umanji svoju vidljivost od neprijateljskih senzora.

Većina analitičara očekuje da će Kina u 2017. godini imati spremnu svoju jedinicu nevidljivih borbenih aviona. Tako će se pridružiti ekskluzivnom klubu zemalja koje imaju 'stealth avion'. Ima ih samo Amerika i njezini saveznici koji su ih naručili dok Rusija zaostaje i na svojem tek radi, piše Diplomat.