Pisanje testa
Pisanje testa Foto: Getty Images

Kina zabranjuje ispite za učenike u dobi od šest i sedam godina, objavilo je ministarstvo obrazovanja.


Promjena se uvodi u sklopu napora za sprečavanje prekomjernog stresa učenika. Prema novim pravilima, čak i starije dobne skupine učenika u osnovnim školama trebale bi polagati ispite samo na kraju svake školske godine.

Kina je nedavno predstavila cijeli niz pravila kojima rasterećuje učenike. Donesena je odluka da bi učenici trebali imati manje zadaće. Umjesto sjedenja nad zadaćom, trebali bi se moći više baviti sportom.

Učenik s maskom Za dva tjedna počinje školska godina, doznajemo kad će nove mjere za nastavu: "Bitno je da se sačuvamo, ali možda previđamo mentalno zdravlje učenika"

Učionica, ilustracija - 3 Dnevnik Nove TV doznaje koji su planovi za početak nastave: "Mjere i modeli od prošle godine pokazali su se dobrima tako da je sve spremno i za najcrnje scenarije..."

Krajem srpnja vlada je također najavila reformu privatnog obrazovnog sektora. Institutima za obrazovanje zabranjeno je da učenike podučavaju vikendima. Privatno obrazovanje za djecu mlađu od šest godina potpuno će se ukinuti.

Kineski državni mediji su komentirali kako je ovo korak da se osigura pravedniji obrazovni sustav. Dosad su učenici čiji roditelji nisu mogli platiti dodatne skupe poduke bile u nepovoljnijem položaju od onih koji su to mogli.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju