Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za promatranje Zemlje

Kina lansirala venezuelanski satelit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineska raketa u subotu je uspješno lansirala u orbitu venezuelanski satelit za promatranje Zemlje, objavili su državni mediji u Pekingu.

Satelit, nazvan "generalisimus Francisco de Miranda" prema velikanu venezuelanske borbe za neovisnost, lansiran je iz baze Jiuquan u pustinji Gobi na sjeverozapadu Kine, pomoću rakete nosača "Dugi marš", navodi agencija Xinhua. Lansiranje dolazi četiri godine nakon što je prvi venezuelanski satelit, nazvan "Simon Bolivar", izgrađen uz kinesku pomoć, također postavljen u orbitu uz pomoć kineske rakete.

Pročitajte i ovo Ilustracija Satelit s balističkom tehnologijom SAD oštro kritizirao Sjevernu Koreju zbog lansiranja rakete: "Drsko kršenje nekoliko rezolucija diže tenzije" Ilustracija Tijekom prijenosa uživo VIDEO Muskova raketa izgubila kontakt s bazom samo 10 minuta nakon polijetanja

>> Chavez: Venezuelu čeka kaos i katastrofa izgubim li izbore

Prošle je godine Venezuela najavila da će se novi, 140 milijuna dolara vrijedan satelit, koristiti za praćenje pokreta vojske na granicama zemlje i ilegalnog rudarenja, te za istraživanje klimatskih promjena i okoliša. Dvije zemlje izgradile su bliske gospodarske veze u zadnjih nekoliko godina, otkako ljevičarski predsjednik Venezuele Hugo Chavez nastoji smanjiti ovisnost o Washingtonu, potpisavši ugovore vrijedne milijarde dolara u naftnom, energetskom, građevinskom i tehnološkom sektoru.

Prošloga su tjedna potpisali sporazum o zajedničkom razvoju jednog od najvećih svjetskih rudnika zlata Las Cristinas na jugu Venezuele, gdje se uz zlato planira i eksploatacija bakra. Peking je do sada dao oko 30 milijardi dolara kredita Caracasu, a Venezuela prodaje Kini oko 640.000 barela nafte dnevno. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene