Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kineska raketa u subotu je uspješno lansirala u orbitu venezuelanski satelit za promatranje Zemlje, objavili su državni mediji u Pekingu.


Satelit, nazvan "generalisimus Francisco de Miranda" prema velikanu venezuelanske borbe za neovisnost, lansiran je iz baze Jiuquan u pustinji Gobi na sjeverozapadu Kine, pomoću rakete nosača "Dugi marš", navodi agencija Xinhua. Lansiranje dolazi četiri godine nakon što je prvi venezuelanski satelit, nazvan "Simon Bolivar", izgrađen uz kinesku pomoć, također postavljen u orbitu uz pomoć kineske rakete.

Vezani članci Slika nije dostupna Uz američku budnicu: Kina lansirala svemirski modul Slika nije dostupna Lansirana 'Nebeska palača': Kinezi 'za petama' Roskozmosu i NASA-i

>> Chavez: Venezuelu čeka kaos i katastrofa izgubim li izbore

Prošle je godine Venezuela najavila da će se novi, 140 milijuna dolara vrijedan satelit, koristiti za praćenje pokreta vojske na granicama zemlje i ilegalnog rudarenja, te za istraživanje klimatskih promjena i okoliša. Dvije zemlje izgradile su bliske gospodarske veze u zadnjih nekoliko godina, otkako ljevičarski predsjednik Venezuele Hugo Chavez nastoji smanjiti ovisnost o Washingtonu, potpisavši ugovore vrijedne milijarde dolara u naftnom, energetskom, građevinskom i tehnološkom sektoru.

Prošloga su tjedna potpisali sporazum o zajedničkom razvoju jednog od najvećih svjetskih rudnika zlata Las Cristinas na jugu Venezuele, gdje se uz zlato planira i eksploatacija bakra. Peking je do sada dao oko 30 milijardi dolara kredita Caracasu, a Venezuela prodaje Kini oko 640.000 barela nafte dnevno. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook