Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaoštravanje kampanje

Chavez: Venezuelu čeka kaos i katastrofa izgubim li izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Venezuelu čeka 'građanski rat' i kaos pobijedi li na predsjedničkim izborima kandidat desnice zaprijetio je biračima predsjednik Hugo Chavez zaoštravajući predizbornu kampanju.

Na vlasti od 1999. godine, populist Chavez favorit je prema anketama koje su mu davale 10 do 20 posto prednosti pred zajedničkim kandidatom stranaka oporbene koalicije, 40-godišnjim Henriqueom Caprilesom Radonskim.

No kako mu se prednost zadnjih mjeseci topila, 58-godišnji predsjednik koji protivnika otvoreno prezire, naziva 'mediokritetom', 'svinjom' i slugom kapitalista, krenuo je u prijeteću kampanju.

'Oporba priprema 'tajni neoliberalni program' koji zemlju vodi u 'kastastrofu' i 'duboku nestabilnost', a moguće u 'građanski rat'', rekao je u venezuelski predsjednik koji je ljetos ustvrdio da se izliječio od raka u području zdjelice.

Analitičari drže da je Chavez posegnuo za prijetnjama i to mnogo oštrije nego dosad, jer mu prednost više nije tako očita i zato želi pridobiti neodlučne birače uoči izbora 7. listopada. Procjenjuje se da ih je oko 30 posto od 19 milijuna upisanih birača.

Pročitajte i ovo Ilustracija Može biti opasno Sve mlađa djeca koriste kozmetiku protiv starenja: Dermatolozi upozoravaju roditelje Poštanski ured Nova SMS prijevara "Nemojte otvarati ove poveznice...": Hrvatska pošta objavila važno upozorenje za građane, 27-godišnjak ostao bez nekoliko stotina eura

>> Evo što se dogodi kada Chavez uzme mikrofon u ruke!

'Njegov je cilj spriječiti glasove u korist Caprilesa', kaže analitičarka Mariana Bacalao sa Središnjeg sveučilišta Venezuele.

Capriles je pak nedavno uputio biračima umirujuće poruke obećanjem da će očuvati socijalne programe.

Socijalist Chavez, vođa radikalne latinoameričke ljevice, pridobio je narod masovnim socijalnim programima stanogradnje, zdravstvene skrbi i prehrambenim programima koje financira prihodima od prodaje nafte. Venezuela je druga u svijetu po dokazanim zalihama nafte, iza Saudijske Arabije, prema podacima iz godišnjaka CIA-e. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene