Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeta situacija

Uzbuna zbog kineske rakete, građanima stigla poruka na mobitel: "Pripazite na svoju sigurnost!"

Kina lansirala raketni nosač satelita Einstein Probe - 3
Kina lansirala raketni nosač satelita Einstein Probe - 3 Foto: Afp
Tajvan je poslalo upozorenje o zračnom napadu na mobilne telefone diljem tog jugoistočnoazijskog otoka nakon što je Kina lansirala satelit iznad njihova zračnog prostora.

Tajvansko ministarstvo obrane poslalo je danas upozorenje o zračnom napadu na mobilne telefone diljem tog jugoistočnoazijskog otoka nakon što je Kina lansirala satelit iznad njihova zračnog prostora usred rastućih napetosti između Tapeija i Pekinga.

Predsjedničko upozorenje poslano je na mobilne telefone stanovnika, a upozorava ih na prelijetanje projektila uz riječi 'molimo vas da pazite na svoju sigurnost'.

Upozorenje o zračnom napadu stiglo je samo nekoliko minuta nakon što je Kina objavila da je uspješno lansirala satelit Einstein Probe iz centra za lansiranje satelita Xichang u jugozapadnoj pokrajini Sichuan.

Kina lansirala raketni nosač satelita Einstein Probe - 3 Kina lansirala raketni nosač satelita Einstein Probe - 4 (Foto: Afp)

Državna televizija CCTV rekla je da je lansiran 'upotrebom nosača rakete Long March-2C... i da je satelit ušao u svoju orbitu'.

Kina nije prethodno najavila lansiranje satelita i nije ponudila nikakve detalje o planu leta.

Pročitajte i ovo Brazilac poginuo padom u duboku rupu - 2 Postao opsjednut Sanjao duha koji mu je rekao da je zlato ispod njegove kuće: Iskopao rupu od 40 metara, a onda se dogodila tragedija

Upozorenje u utorak stiglo je samo nekoliko dana prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Tajvanu u subotu, koje je Kina opisala kao izbor između rata i mira.

Kina gleda na Tajvan, koji se nalazi oko 100 milja od kineske istočne obale, kao na odmetnutu provinciju koja mora doći pod njezinu kontrolu.

Kina lansirala raketni nosač satelita Einstein Probe - 3 Kina lansirala raketni nosač satelita Einstein Probe - 2 (Foto: Afp)

Lansirani kineski satelit promatrat će misteriozne prolazne pojave u svemiru koje se mogu usporediti s treptanjem vatrometa, s ciljem otkrivanja nasilnih i malo poznatih aspekata kozmosa, izvijestila je državna novinska agencija Xinhua.

Upozorenje je stiglo dok je tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu držao tiskovnu konferenciju uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora 13. siječnja, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Stockholm nesmotrene izjave Zlokobno upozorenje građanima europske države: "Budite spremniji nego ikada za rat"

"To je nešto s čime se već dugo nosimo. Stajalište je tajvanske vlade kako je naša vojska spremna nositi se s bilo kojom vrstom izvanrednog stanja'', rekao je Wu odgovarajući na pitanje o satelitu i mogućim kineskim vojnim provokacijama.

Kina lansirala raketni nosač satelita Einstein Probe - 3 Kina lansirala raketni nosač satelita Einstein Probe - 1 (Foto: Afp)

Wu je rekao novinarima da je satelit nošen raketom preletio južni dio Tajvana i da nema daljnjih informacija.

Zanimljivo kako je vodeći tajvanski predsjednički kandidat William Lai danas prije događaja sa satelitom izjavio kako se nada ponovnom otvaranju dijaloga s Kinom, i to nakon gotovo osam godina gotovo potpunog odbijanja Pekinga da komunicira s čelnicima samoupravnog otoka koji smatra svojim teritorijem.

Pročitajte i ovo Gala Marija Vrbanić - 2 Bolja Hrvatska Tko je djevojka iz Međimurja koju je prepoznala i modna biblija, a dobila je milijune? "Vidjela je da će nešto što nitko od nas nije očekivao postati stvarno''

Lai je rekao novinarima da će nastaviti politiku sadašnje administracije održavanja de facto neovisnosti demokratskog Tajvana usprkos prijetnjama Komunističke partije Kine da će ga pripojiti političkim, vojnim ili ekonomskim sredstvima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene