Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvadeset šest osoba osumnjičenih za sudjelovanje u nedavnim protukineskim prosvjedima je uhićeno, a u samostanu na jugozapadu Kine policija je zaplijenila oružje.


Policija je u petak u samostanu Geerdeng, u pokrajini Sečuan pronašla 30 pištolja, 498 komada streljiva, dva kilograma eksploziva i "popriličan broj" noževa, dodaje Nova Kina, prenoseći priopćenje tamošnje policije.

Vezani članci USKOK, ilustracija Policija i USKOK upali na zagrebački Trgovački sud, uhićen sudac Kovačić: Stečajne dužnike oštetili za 30 milijuna kuna Neredi u Kongresu Poslijedice juriša na Kongres: Zasad 13 optužnica zbog nereda i napada, među njima i šaman QAnon

"Dvadeset šest osoba" je uhićeno pod sumnjom da su sudjelovali u neredima 16. ožujka do kojih je došlo nakon prosvjeda u Lhasi, u Tibetu, izvijestila je policija ne rekavši je li riječ o redovnicima.

Redovnici tog samostana u okrugu Aba sudjelovali su u napadima na zgrade vlade, dva dana nakon krvavih nereda u Lhasi, kako navode kineske vlasti i Tibetanci koji žive izvan zemlje.

Aba je u pokrajini Sečuan, uz granicu s današnjim Tibetom kojim upravlja Kina.

I dalje prema Novoj Kini, policija je zaplijenila satelitske telefone, dekodere koji mogu primati strane televizijske kanale, telefaksove, računala, zabranjenu zastavu tibetske vlade u egzilu i transparente koji pozivaju na neovisnost Tibeta. 

U neredima koji su 10. ožujka izbili u Tibetu službeno je 19 osoba izgubilo život. Tibetska vlada u egzilu tvrdi pak da je u kineskoj represiji oko 140 mrtvih.