Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kerry: 'Kritizirao sam Busha, a ne vojnike'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši demokratski predsjednički kandidat John Kerry našao se na udaru oštrih kritika zbog svoje izjave pred studentima da bi "ako ne budu učili, mogli zaglaviti u Iraku".

Bijela kuća je zatražila ispriku zbog Kerryjeve izjave jer ona, tobože, vrijeđa američke momke u Iraku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Senat odbacio rezoluciju o povlačenju iz Iraka Slika nije dostupna Kerry se ipak ispričao

No, Kerry je odlučno odbio ispričati se jer su te riječi, kaže, bile upućene Bushu i njegovoj promašenoj politici, a ne američkim vojnicima u Iraku.
 
Radi se o još jednom napuhanom sukobu dviju stranaka pred izbore, za koje je kampanja, pogotovo s republikanske strane kažu analitičari, prljavija nego ikada.
 
- Znate, obrazovanje, ako priliku za to iskoristite do maksimuma, ako stvarno naporno radite i učite, ispunjavate svoje obveze i trudite se znati što više, to će vam se isplatiti, rekao je Kerry studentima, a onda je dodao: "Ako ne, onda biste mogli zaglaviti u Iraku".
  
Analitičari procjenjuju kako se radi o namjernom iskrivljavanju pravog smisla Kerryjevih riječi, što je pokušaj republikanaca da se tog veterana rata u Vijetnamu diskreditira kako bi se još jednom, što je moguće više, nanijela šteta demokratima pred izbore koji, prema dosadašnjim procjenama, ništa dobro ne donose republikancima.
 
Tijekom predizborne kampanje u Georgiji, predsjednik George W. Bush je tako Kerryjeve riječi nazvao "uvredljivim i sramotnim" i također zatražio od bivšeg rivala da se ispriča.
 
- Američki vojnici su itekako pametni, a usto i jako hrabri pa mislim da im senator iz Massachusettsa duguje ispriku, rekao je Bush.
 
Kerry je to odbio rekavši da prilikom izgovaranja tih riječi nije mislio na američke vojnike, već na Busha i njegov promašeni rat u Iraku.  

Također je dodao da republikanci odbijaju svaku konstruktivnu raspravu o svojoj vanjskoj politici, a u tom smjeru očito ide i pokušaj hotimično krive interpretacije njegovih riječi.

- Gadi mi se što se grupa ovih izlizanih republikanaca, koji nikad nisu nosili uniformu američke vojske šire laži o onima koji jesu, rekao je Kerry.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene