Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bijela kuća napala je demokratskog senatora Johna Kerrya radi navodnog vrijeđanja američkih vojnika u Iraku zbog njegovog jučerašnjeg predizbornog govora pred srednjoškolcima u Pasadeni, u Kaliforniji, u kojem im je savjetovao da marljivo uče jer bi inače mogli "zaglaviti u Iraku.


Senator iz Massachusettsa, koji razmatra mogućnost da krene u još jednu predsjedničku utrku 2008., u ponedjeljak je govorio na skupu demokratskog kandidata za guvernera Kalifornije Phila Angelidesa u srednjoj školi u Pasadeni.  

Vezani članci Evan McMullin Trumpova era mogla bi zauvijek promijeniti političku sliku SAD-a: Dio republikanaca razmatra osnivanje nove stranke Ivica Puljić Hrvatski novinar o kaosu u SAD-u: "Mnogi traže da se Trump makne iz Bijele kuće. Snage sigurnosti nisu odradile dobar posao"

Govor je počeo s nekoliko dosjetki, našalivši se kako je predsjednik George Bush nekada živio u Teksasu, a danas "u državi poricanja", parafrazirajući naslov knjige novinara Boba Wodwarda "State of denial" (Država (stanje) poricanja).

A tada je nastavio: "Znate, obrazovanje, ako napravite najviše, ako marljivo učite, pišete svoje zadaće i trudite se biti pametni, može vam biti dobro. A ako ne, onda zaglavite u Iraku".

Na današnjem brifingu u Bijeloj kući, novinari su tražili komentar glasnogovornika Tonya Snowa koji je spremno izvadio i pročitao tekst Kerryeve izjave ocjenivši je uvredljivom.

"To je apsolutno uvreda. Senator Kerry ne samo da duguje ispriku onima koji su na službi u Iraku, već i obiteljima onih koji su položili živote", izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Snow.

Na upit o kritici iz Bijele kuće, John Kerry, odlikovani ratni
veteran iz Vijetnama, oštro je uzvratio rekavši kako republikance treba biti sram što koriste Bijelu kuću za takve napade i da njegova poruka nije išla bila protiv vojnika nego "protiv predsjednika Busa i njegove propale politike u Iraku".

"Predsjednik i njegova administracija su ti koji se trebaju ispričati američkim snagama jer su zavarali Ameriku vodeći je u rat i dali nam 'Katrina' vanjsku politiku' koja je izdala naše ideale, ubijajući naše vojnike i šireći prijetnju od terorizma umjesto da je porazi", rekao je Kerry.

Kerryev potenijalni republikanski protivnik na izborima 2008. ,
senator John McCain izjavio je kako "Kerry duguje ispriku tisućama Amerikanaca koji služe u Iraku, koji su odgovorili pozivu svoje zemlje zato što su domoljubi, a ne zbog slabijeg obrazovanja".

I čelnik republikanske većine u Kongresu John Boehner kazao je kako se Kerry mora ispričati zbog komentara u kojima je iskazao "nepoštovanje i uvredu muškarcima i ženama koje služe u našoj vojsci".

Tjedna dana prije kongresnih izbora 7. studenoga, za koje im sve ankete prognoziraju gubitak većine u Predstavničkom domu i neizvjesnu borbu za očuvanje većine u Senatu, republikanci su objeručke dočekali Kerryevu nespretnu dosjetku i počeli je rabiti u kampanji.

Kritikama se pridružio i američki predsjednik George W.
Bush. 

"Čak i na vrhuncu predizborne kampanje, postoje neke stvari oko kojih bi se trebali složiti, jedna od najvažnijih je da svaki pripadnik naših postrojbi zavrjeđuje zahvalnost i poštovanje", rekao je Bush na predizbornom skupu u Georgiji.

"Senatorova sugestija da su muškarci i žene u našoj vojsci nekako neobrazovani, uvredljiva je i sramotna. Žene i muškarci koji služe potpuno dragovoljno u našoj vojsci vrlo su pametni a služe jer su domoljubi - senator Kerry duguje im ispriku", naglasio je Bush.

Republikanci su pokrenuli lavinu kritika protiv Kerrya, no taj
odlikovani vijetnamski veteran uzvratio je kako se radilo o
"improviziranoj šali" ali da se ne namjerava ispričati jer šala nije bila usmjerena na kritiku američkih vojnika u Iraku već na kritiku "predsjednika Busha i njegove propale politike".

Kerryev komentar nije dobro primljen niti u redovima njegove
Demokratske stranke. Brojni demokrati izjavili su za CNN kako su uznemireni što Kerry daje republikancima materijal za napade, samo nekoliko dana pred izbore.

"Već nas je koštao jednih izbora. Čovjek samo treba držati jezik za zubima dok ne prođu izbori", izjavio je jedan od demokratskih stratega za CNN.