Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kerry se ipak ispričao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Demokratski senator John Kerry popustio je pritiscima i iznio jasnu ispriku svim američkim vojnicima i građanima koji su se našli uvrijeđeni njegovom dosjetkom upućenom studentima prije dva dana, kada im je preporučio da vrijedno uče i budu pametni jer u suprotnom mogu "zaglaviti u Iraku".

"Iskreno žalim što su moje riječi pogrešno protumačene kako bi se krivo sugeriralo nešto negativno o ljudima u uniformama, i osobno se ispričavam svakom vojniku, članu obitelji ili Amerikancu koji su bili uvrijeđeni", naveo je Kerry u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nevjerojatno! VIDEO Senator održao maratonski govor, evo koliko je dugo govorio Slika nije dostupna Kerry: 'Kritizirao sam Busha, a ne vojnike'

Bijela kuća ubrzo je odgovorila na Kerryevu ispriku, koju je od njega tražio predsjednik George W. Bush i drugi republikanski čelnici.

"Isprika senatora Kerrya postrojbama zbog uvredljivih komentara dolazi kasno, ali to je ispravan postupak", izjavila je zamjenica glasnogovornika Bijele kuće Dana Perino.

Senator Kerry ranije je u programu TV mreže MSNBC-u objasnio kako je bila riječ o "neuspjeloj šali" čiji je žalac bio namijenjen predsjedniku Bushu, ali je zbog ispuštanja jedne riječi ispalo da manjkavo obrazovanje i intelektualnu lijenost on pripisuje vojnicima u Iraku.

Kerryeva nespretna dosjetka omogućila je republikancima da nakon dugotrajne defenzive u kampanji, koja se svodila na kontrolu izborne štete od nepopularnog rata u Iraku i nepopularnog predsjednika, krenu u napad, što su oni objeručke iskoristili pretvarajući spornu izjavu i njezine implikacije u glavno pitanja kampanje, šest dana uoči izbora.

Istodobno većina demokratskih kandidata u današnjim se istupima na stranačkim skupovima i u TV i radijskim nastupina nastojala distancirati od Kerrya, na isti način na koji se njhovi republikanski kolege u kampanji distanciraju od Busha.

Kako bi ograničio štetu koju je nanio kandidatima svoje stranke, posebno u državama s konzervativnim i provojnički nastrojenim elektoratom, Kerry je jučer odustao od pojavljivanja na skupovima demokrata u Minnesoti, Iowi i Pennsylvaniji, a očekuje se da će držati po strani do kraja kampanje.

John Kerry, istinoljubivi senator iz Massachussetsa kojeg ne krasi pretjerana politička spretnost, već je i ranije imao problema zbog kritičnih izjava na račun američke vojske.

Godine 1971. govorio je o ratnim zločinima koje su američki vojnici počinili u ratu u Vijetnamu, u kojem je i sam sudjelovao i bio odlikovan, a 2005. upozoravao je protiv američkih napada na žene i djecu u Iraku. Unatoč brojnim zahtjevima nikada se nije ispričao za te kritike, a činjenica da je to sada prvi puta učinio govori koliko je veliki ulog u pitanju za Demokratsku stranku na ovim izborima.

Predizborne ankete već tjednima pokazuju uvjerljivu i stabilnu
15-postotnu prednost za demokrate, s odnosoma 52 prema 37 posto glasova, pa se prognozira njihovo osvajanje većine u 435-članom Kongresu.

Kada je riječ o Senatu, gdje se bira trećina od njegovih 100 članova, demokratima za osvajanje većine treba šest novih mjesta što je daleko teže, jer je samo sedam izbornih utrka neizvjesno a i one su uglavnom izjednačene.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene