Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljene audio snimke

Kennedy uoči atentata: 'To će biti težak dan!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novoobjavljene zadnje audio snimke bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, načinjene tajno u Ovalnom uredu Bijele kuće, otkrile su jezovit razgovor o onome što će postati dan njegova pogreba, prenosi list USA Today.

Dok pokušava organizirati svoj raspored, Kennedy je primijetio kako izgleda da će 25. studenoga 1963. biti 'težak dan', nakon povratka iz Teksasa i boravka na Cape Codu. 'To je pakleni dan, gospodine predsjedniče', odgovara mu član osoblja. John F. Kennedy ubijen je u atentatu u Dallasu, u Teksasu, 22. studenoga 1963.

Razgovor se nalazi na posljednjih 45 sati privatnih snimki koje je načinio Kennedy, a koje su njegova Predsjednička knjižnica i muzej objavili u utorak. Oni pružaju uvid u zadnje mjesece života 35. američkog predsjednika, a dio su više od 248 sati snimljenih sastanaka i 12 sati telefonskih razgovora koje je knjižnica objavila od 1993.

'Kennedy nije snimao sustavno kao Johnson i Nixon. No, ono što je snimio često su vrlo važno rasprave', rekao je David Coleman, profesor koji vodi Program predsjedničkih snimki, na Sveučilištu Virginija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Detalji knjige o čuvenom redatelju PRIZNANJE NA SAMRTI KOJE BI MOGLO PROMIJENITI POVIJEST Tko je doista ubio Johna F. Kennedyja Slika nije dostupna Objavljeno u knjizi 53 GODINE KASNIJE Nova teorija o atentatu na Johna Kennedyja

Zapanjuje stručnjake pitanjima

'To je neobično bogata zbirka odluka načinjenih u realnom vremenu', dodao je. Na audio trakama su rasprave o ratu u Vijetnamu, odnosima sa Sovjetskim Savezom, utrci u svemiru, planovima za Demokratsku konvenciju 1964. i strategiji reizbora. Tu su također snimke trenutaka koje je JFK proveo sa svojom djecom.

'Svugdje izbija predsjednikova inteligencija', izjavila je Maura Porter, arhivistica za deklasifikaciju iz predsjedničke knjižnice koja je desetljećima radila na audio trakama. Kennedya se može čuti kako zapanjuje stručnjake svojim pitanjima u područjima koja nisu nužno njegova specijalnost, dodala je.

Kennedy je po vlastitom odabiru snimao razgovore u Ovalnom uredu i Sobi kabineta, što je držano u tajnosti i od njegovih najbližih suradnika. Američka javnost je 1973. prvi puta upoznata s postojanjem traka, koje su danas dostupne za istraživanje u predsjedničkoj knjižnici i online. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene