Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kapetan osumnjičen za potapanje ilegalaca?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok je u nedjelju ujutro započelo traganje za nestalima u subotnjem brodolomu ilegalnih imigranata, u kojem je život izgubilo najmanje deset osoba, tužiteljstvo u Agrigentu na Siciliji otvorilo je istragu o toj tragediji jer postoji sumnja da je prevrtanje njihova plovila izazvao brod talijanske ratne mornarice.

Pet mrtvih tijela ilegalnih imigranata pronađeno je i u nedjelju na pučini kod talijanskog otoka Lampeduse, žrtve drugog potonuća broda s ilegalnim imigrantima u zadnja 24 sata, javila je talijanska agencija Ansa.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Na državnoj granici Božinović obišao granicu i poslao poruku: "Možda bi htjeli žice, drugi bi htjeli da sve puštamo pa bi ovdje bile rijeke migranata" Ilustracija Drama na moru Traje potraga za 31 nestalim mornarom: Ratni brod prijavio kvar pa potonuo

Mrtva tijela uočio je zrakoplov talijanske mornarice, prenijela je agencija. Nestalima se smatra još dvadesetak ljudi.

Lučka kapetanija Palerma izvijestila je u nedjelju poslijepodne o potonuću drugog broda s ilegalnim imigrantima stotinjak kilometara od Lampeduse, dodajući da je "desetak ljudi" spasio ribarski brod koji se zatekao u blizini.

Kako piše list Repubblica, na temelju izjave jedne preživjele imigrantkinje otvorena je istraga zbog sumnji da je zapovjednik broda talijanske ratne mornarice Minerva, koji je u subotu ujutro sudjelovao u spašavanju ilegalnih imigranata deset milja južno od otoka Lampeduse, sudjelovao u masovnom ubojstvu.

Brod Minerva je spasio 70 ilegalnih imigranata, a iz mora je izvučeno deset leševa, dok se još 40 osoba vodi kao nestalo.

Preživjela imigrantkinja, 26-godišnja Marokanka, izjavila kako je brod Minerva udario njihovo plovilo i izazvao potonuće. 

Ostali spašeni imigranti izjavljuju kako je do prevrtanja njihova plovila došlo kada su počeli prelazi s jedne na drugu stranu čamca pozivajući brod talijanske ratne mornarice u pomoć.

Oko 120 ilegalnih imigranata krenulo je iz libijskog mjesta Al Zuwara prema Italiji i bili su već tri dana i noći bez vode i hrane kada je do njih u subotu ujutro oko 3,30 sati stigao brod Minerva.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Giuliano Amato izjavio je, kako piše Repubblica, kako istraga mora utvrditi činjenice i kazniti krivce za tragediju, dodajući da, ako ne budu kažnjeni odgovorni, onda bi se mogle dogoditi slične stvari. 

Već je jednom, 1997. godine, optužen brod talijanske ratne mornarice, tada je to bio "Sibilla", za potapanje broda s albanskim ilegalnim imigrantima u Jadranu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene