Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba za svaki metar

Kaos na istoku Ukrajine: Rusi na dva velika fronta rasporedili više od 180.000 vojnika, očajnički drže i položaje koje je kontrolirao Wagner

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Rusija je na dva velika fronta na istoku Ukrajine rasporedila više od 180.000 vojnika.

Serhij Čerevati, glasnogovornik istočne skupine ukrajinskih oružanih snaga, tvrdi da je Rusija na dva velika fronta na istoku Ukrajine rasporedila više od 180.000 vojnika.

"Front Liman-Kupjansk je duži, pa neprijatelj tamo koncentrira svoje snage", izjavio je Čerevati te dodao da se na tom frontu trenutačno nalazi više od 120.000 ruskih vojnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 Oko ponoći Mladi norveški turist u Splitu pao sa zida: Ima ozljede opasne po život

Također je rekao da se radi o poprilično moćnoj skupini koja uključuje zračno-jurišne i mehanizirane postrojbe, postrojbe borbene rezerve, postrojbe borbene rezerve Bars, teritorijalne snage i nove jurišne satnije Storm Z, koja regrutira ljude s kriminalnim dosjeima, izvijestio je CNN.

Na bojištu u Bahmutu, tvrdi glasnogovornik, nalazi se oko 50.000 ruskih vojnika. Gradovi Liman i Kupjansk udaljeni su oko stotinu kilometara, a nalaze se sjeverno od Bahmuta.

"Situacija se mijenja vrlo brzo. Kontrola nad istim položajem može se dvaput dnevno izgubiti i osvojiti", u objavi na Telegramu napisala je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pripazite Stavila oglas na jednu društvenu mrežu i ne sluteći što će se dogoditi: U sve se uključila i gospićka policija

General Oleksandr Sirski, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, u intervjuu u ponedjeljak detaljnije je opisao situaciju na bojištu.

"Neprijatelj jedinice pokušava prebaciti na najopasnije smjerove za protunapade, nastojeći time destabilizirati situaciju, prouzrokovati gubitke Ukrajini i poremetiti logistiku obrambenih snaga", rekao je Sirski te dodao da još postoji prijetnja ofenzivnih akcija Rusije od Bahmuta u smjeru Časiv Jara, grada koji se nalazi oko 15 kilometara od Bahmuta.

General je također rekao da se Rusi očajnički drže položaja i uporišta koje je nekad kontrolirao Wagner, plaćenička skupina koja je pokrenula pobunu protiv ruskih vojnih vlasti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene