Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripazite

Stavila oglas na jednu društvenu mrežu i ne sluteći što će se dogoditi: U sve se uključila i gospićka policija

Ilustracija
Ilustracija Foto: Denis Jerkovic / CROPIX
Policijski službenici iz Gospića zaprimili su kaznenu prijavu od oštećene 27-godišnjakinje s područja Plitvičkih jezera zbog osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela računalne prijevare.

Oštećena 27-godišnjakinja na jednoj društvenoj mreži stavila je oglas za prodaju haljine, a 9. lipnja primila je obavijest s nepoznatog profila navodno ženske osobe koja je zainteresirana za kupnju haljine i predložila joj je da haljinu pošalje dostavnom službom.

Žena je oštećenoj 27-godišnjakinji poslala poveznicu kako bi unijela podatke svoje kartice za dostavnu službu preko koje će poslati haljinu, nakon čega je oštećena unijela osobne podatke i ostala bez novca. 

Policijski službenici nastavljaju daljnji rad i kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska počinitelja kaznenog djela.

"Kako ne bi postali žrtvom ovakvog ili sličnog kaznenog djela, građanima savjetujemo da budu vrlo oprezni u online kupovini i kome se obraćaju za kupnju i prodaju te da ne ustupaju svoje osobne podatke nepoznatim osobama i ne dijele kartični pin ili lozinku za online bankarstvo", poručuje policija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Teška muljaža u sad-u 30 godina skrivao da mu je majka umrla i podizao njezinu mirovinu: Otkriveni detalji dobro razrađene prevare

Pročitajte i ovo Ilustracija PROVJERITE! S polica trgovina povlači se popularni pomagač u kuhinji, zdravstveno je neispravan

Također, policija je za građane sastavila savjetnik kako bi lakše prepoznali prijevare i da ne postanu iduća žrtva:

- slanje poveznice (linka) koji naizgled vodi na stranice trgovačkih društava koje se bave poštanskim i dostavnim uslugama s objašnjenjem kako se treba registrirati i unijeti osobne podatke
- lažni/kopirani izgled web-stranice trgovačkih društava, lako prepoznatljiv po brojnim pravopisnim i gramatičkim pogreškama hrvatskog jezika, u kombinaciji sa stranim jezicima (najčešće se koriste internetski prevoditelji)

Pročitajte i ovo Potraga za podmornicom - 1 Sve se znalo "Zbog svojeg ega ubit će sebe i druge!": Bivši zaposlenik upozoravao OceanGate na opasnost, procurili detalji maila

- jedan od indikatora je i zahtjev za unosom podataka sa debitne/kreditne kartice (broj kartice te posebice tzv. sigurnosni CVC/CVV troznamenkasti broj s poleđine kartice)
- zahtjev za pristup internetskom bankarstvu (unos broja tokena, OTP iz tokena i APPLI2/MAC iz tokena)
- jedan od indikatora koji se pojavljuje u posljednje vrijeme odnosi se na poruke/ponude za kupovinu preko web-stranice oglasno-prodajnih portala, koje potencijalni prodavatelj zaprima na svoj mobilni telefon (kroz aplikacije za komunikaciju), pri čemu su zabilježene poruke s pozivnih brojeva drugih zemalja, ali i brojevi hrvatskih mreža.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene