Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nanijele velike gubitke

Teške borbe na fronti u Ukrajini: Broj žrtava raste, Rusi se hvale uništavanjem Leoparda

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Ukrajinsko vrhovno vojno zapovjedništvo priopćilo je u ponedjeljak da su njegove snage sudjelovale u teškim borbama na prvim točkama fronte, dan nakon što je Kijev objavio da je postigao prve skromne uspjehe u povratu teritorija od Rusije u sklopu svoje protuofenzive.

Nekih 25 borbi odigralo se tijekom proteklog dana u blizini istočnog grada Bahmuta, te južnije u blizini Avdiivke i Marjinke, sve u regiji Donjeck, ali i blizu Bilohorivke u regiji Lugansk, objavio je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga.

Ukrajina je u nedjelju objavila da su njezine trupe napredovale prema tri sela u Donjecku: Blagodatne, Neskučne i Makarivke. Tvrdnje se nisu mogle neovisno provjeriti, a ruski dužnosnici nisu odmah komentirali.

Pročitajte i ovo Jens Stoltenberg i Volodomir Zelenski - 1 VELIKA ANALIZA Što bi značilo da Ukrajina uđe u NATO?

Neki istaknuti ruski vojni blogeri naveli su da su se vodile borbe za Makarivku dok su ukrajinske snage zauzimale Blagodatne i Neskučne. Obje strane su rekle da su njihove snage nanijele velike gubitke u ljudstvu i opremi svojim protivnicima tijekom prošlog tjedna kada je ukrajinska protuofenziva počela dobivati oblik.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak da Ukrajina nije uspjela probiti rusku obranu, dok je njegovo ministarstvo obrane priopćilo da je uništilo nekoliko glavnih borbenih tenkova Leopard i drugu opremu koju je Ukrajina dobila od Zapada.

Dok je prošli tjedan uglavnom šutjela o svojoj protuofenzivi, ukrajinska vojska izvještava o svakodnevnim uspjesima na bojnom polju. "Tijekom prošlog tjedna u smjeru Bahmuta, ruski okupatori pretrpjeli su značajne gubitke", objavio je Glavni stožer u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Evakuacija u Hersonu Poplavljeno područje Rusi napali ljude tijekom evakuacije: Ima mrtvih i ranjenih. Stali vlakovi na Krimu

Guverner regije Donjeck u Ukrajini objavio je da je u nedjelju jedan civil ubijen, a dva su ranjena u ruskoj vatri u regiji Avdiivka. Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov kazao je da Kijev želi razgovarati o detaljima zrakoplovne koalicije sa svojim saveznicima na sljedećem sastanku Ukrajinske obrambene kontaktne skupine 15. lipnja u Bruxellesu.

Volodimir Zelenski je dugo pozivao na slanje borbenih zrakoplova F-16 američke proizvodnje, rekavši da bi njihova nabava s ukrajinskim pilotima bila siguran signal iz svijeta da će ruska invazija završiti porazom.

"U ovoj fazi govorimo o obuci pilota... i naših tehničara i inženjera", rekao je Reznikov, a prenosi ukrajinski Vojni medijski centar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene