Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve je priznao

Kakva izdaja, kako je šef Wagnera zabio Putinu nož u leđa: Mjesecima u kontaktu s Ukrajincima, pogledajte što im je nudio

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin Foto: Afp
Šef Wagnera Jevgenij Prigožin rekao je da će ukrajinskoj vojsci otkriti gdje trebaju napasti ruske trupe ako povuku snage iz opkoljenoga grada Bahmuta, u kojem su Wagnerovi plaćenici imali velike gubitke.

Krajem siječnja, dok su njegove plaćeničke snage ginule u borbi za  grad Bahmut, vlasnik grupe Wagner Jevgenij Prigožin dao je Ukrajini posebnu ponudu.

Prigožin je rekao da će, ako ukrajinski zapovjednici povuku svoje vojnike iz područja oko Bahmuta, dati Kijevu informacije o položajima ruskih trupa, koje bi Ukrajina mogla iskoristiti za napad. Prigožin je prenio prijedlog svojim kontaktima u ukrajinskoj vojno-obavještajnoj upravi, s kojima je održavao tajnu komunikaciju tijekom rata, otkrile su to američke obavještajne službe.

Prigožin se već tjednima svađa s ruskim vojnim zapovjednicima, za koje tvrdi da nisu opremili i opskrbili njegove snage. No on je i dalje saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji bi Prigožinovu ponudu da zamijeni živote Wagnerovih boraca za ruske vojnike mogao smatrati izdajom, piše Washington Post.

Pročitajte i ovo Ruski ministrar obrane Sergej Šojgu Kakvo trolanje "Dođi u Bahmut, imaš puno ratnog iskustva": Brutalno sprdao ruskog ministra, nakon ovoga - nema više povratka

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin nove prozivke Prigožin poludio, zaprijetio predsjedniku europske države: "Kliještima ćemo ti izvaditi zube iz tih odvratnih usta"

Dokument koji je procurio ne objašnjava koje je položaje ruskih trupa šef Wagnera ponudio otkriti.

Dva ukrajinska dužnosnika potvrdila su da je Prigožin nekoliko puta razgovarao s ukrajinskom obavještajnom upravom, poznatom kao HUR. Jedan dužnosnik rekao je da je Prigožin više puta stavio ponudu za Bahmut, ali da ju je Kijev odbio jer mu dužnosnici ne vjeruju i smatraju da su njegovi prijedlozi neiskreni.

U intervjuu za The Washington Post ovog mjeseca ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nije želio potvrditi kontakte s Prigožinom.

"Ovo je pitanje vojno-obavještajne službe", rekao je. Ukrajinski čelnik također se usprotivio javnom objavljivanju povjerljivih informacija i rekao kako vjeruje da curenje informacija ide u rusku korist.

Sve priznao

Prigožin, koji je obećao da će preuzeti kontrolu nad gradom do 9. svibnja, na vrijeme ruske proslave Dana pobjede, nedavno je javno zaprijetio da će povući svoje snage iz borbe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rezultat protunapada Šef Wagnera potvrdio: "Naša vojska bježi, izgubio sam oko 500 ljudi"

Drugi dokumenti koji su procurili otkrivaju da dužnosnici ruskog ministarstva obrane traže rješenje kako odgovoriti na Prigožinove kritike učinka vojske i njegove zahtjeve za više resursa.

Dokumenti također govore o borbi za moć između Prigožina i najviših dužnosnika, uključujući ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua.

U tom napetom okruženju Prigožin je održavao tajni odnos s ukrajinskom obavještajnom službom koji, osim telefonskih poziva, uključuje i osobne sastanke s časnicima HUR-a koji su se održavali u Africi, navodi se u jednom dokumentu.

Američki obavještajni podaci pokazuju da Prigožin žali zbog velikog broja borbi koje su preuzele njegove vlastite snage i poziva Ukrajinu da snažnije udari na ruske trupe.

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin Nikad oštriji VIDEO Pogledajte kako se šef Wagnera brutalno ruga Putinu: Nazvao ga djedom, šup*om

Pročitajte i ovo Ilustracija Nedostaje streljiva Ruski vojnici bježe iz Bahmuta: "Ako činite sve da prevarite Putina, onda će vam odrubiti glavu"

Prema jednom dokumentu, Prigožin je rekao ukrajinskom obavještajnom časniku da ruska vojska ima problema sa zalihama streljiva. Savjetovao je ukrajinskim snagama da se usmjere na napad na granicu Krima, koji je Rusija nezakonito anektirala jer je moral ruske vojske bio nizak.

Izvješće također otkriva da je Prigožin bio svjestan pada morala među Wagnerovim snagama i da su neki od njegovih boraca odbili naredbe da se rasporede u području Bahmuta pod jakom vatrom, iz straha da će pretrpjeti više gubitaka.

Kremlj nije odgovorio na zahtjev za komentar o Prigožinovoj komunikaciji s Ukrajinom.

Kada su obaviješteni da dokumenti američkih obavještajnih službi otkrivaju Prigožinovu komunikaciju s ukrajinskom obavještajnom službom, čini se da zapovjednik plaćenika time nije previše uzrujan te je komentirao: "Da, naravno da mogu potvrditi tu informaciju, nemamo što skrivati ​​od stranih specijalnih službi. Budanov i ja smo još u Africi", napisao je Prigožin u nedjelju na svom kanalu na Telegramu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene