Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedostaje streljiva

Ruski vojnici bježe iz Bahmuta: "Ako činite sve da prevarite Putina, onda će vam odrubiti glavu"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Vođa paravojne skupine Wagner optužio je u utorak vojnike regularne ruske vojske da su pobjegli sa svojih položaja u Bahmutu, epicentru borbi na istoku Ukrajine, i kritizirao državni vrh da nije sposoban braniti Rusiju.

Jevgenij Prigožin u otvorenom je sukobu s ruskom vojnom hijerarhijom koju optužuje da ne šalje dovoljno oružja njegovim borcima koji se bore na prvoj liniji u Bahmutu.

"Danas (utorak), jedna od postrojbi ministarstva obrane pobjegla je s jednog od naših bočnih položaja... Napustili su svoje položaje, svi su pobjegli", rekao je u video objavi na Telegramu.

"Zašto država ne uspijeva obraniti zemlju?", dodao je, u trenutku kada je ruski predsjednik Vladimir Putin bio na vojnoj paradi u Moskvi u povodu Dana pobjede nad nacističkom Njemačkom 1945. godine.

"Dan pobjede pobjeda je naših predaka, nismo zaslužili niti djelić te pobjede", ustvrdio je Prigožin.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nakon slavlja u Moskvi Reakcije na proslavu Dana pobjede: "Jedina parada koju Putin zaslužuje je višesatni marš mrtvih ruskih okupatora"

"Postoji zločin koji se zove uništavanje ruskog naroda... I to čini jedna mala skupina", dodao je, upirući prstom u glavni stožer.

Prigožin je prošli tjedan rekao da će 10. svibnja povući svoje ljude iz Bahmuta ako mu glavni stožer ne pošalje streljivo koje traži. U nedjelju je rekao da mu je obećano da će dobiti dovoljno streljiva.

U utorak je rekao da je dobio samo 10 posto traženog streljiva i ponovno zaprijetio da će se početi povlačiti.

"Vojnici ne bi trebali ginuti zbog apsolutne gluposti njihovog vodstva", rekao je Prigožin. Prigožin je video objavio dok je Moskva slavila sovjetsku pobjedu nad nacistima tijekom Drugog svjetskog rata velikom vojnom paradom na Crvenom trgu u utorak.

Pročitajte i ovo Ukrajina Plinovod i dalekovod oštećeni Eksplozije na Krimu, Ukrajina poslala više od 10 dronova: "Neprijateljska izvidnička bespilotna letjelica je primijećena"

"Nećemo otići (iz Bahmuta), ostat ćemo još nekoliko dana, borit ćemo se unatoč svemu, snaći ćemo se", rekao je. Prigožin je u utorak također optužio vojnu hijerarhiju da želi prevariti Putina.

"Ako se čini sve kako bi se prevarilo glavnog zapovjednika (Vladimira Putina), onda će vam ili on odrubiti glavu... ili će ruski narod biti bijesan ako se rat izgubi", rekao je.

Dok se Ukrajina priprema za proljetnu ofenzivu, 61-godišnjak doveo je u pitanje sposobnost Kremlja da obrani zemlju. "Zašto država nije u stanju obraniti svoju zemlju?" Prigožin je rekao u videu, dodajući da Ukrajina uspješno pogađa ruske granične regije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene