Ilustracija - 2
Ilustracija - 2 Foto: Getty Images

Mađarska vlada ukinula je limit za cijene goriva prije zacrtanog roka zbog nestašice koju su izazvali smanjeni uvoz i panična kupovina, a premijer Viktor Orban najavio je porez na ekstraprofit naftne i plinske grupe MOL.


MOL je u utorak upozorio na kritičnu situaciju u opskrbi gorivom u Mađarskoj zbog naglog rasta potražnje. Panična kupovina dovela je do nestašice i jedino je rješenje veći uvoz, dodali su.

Strane kompanije smanjile su isporuke goriva u Mađarsku otkako je vlada prije godinu dana ograničila cijenu benzina i dizela na 480 forinti (1,16 eura) po litri, tumači Reuters.

U utorak navečer ograničenje je ukinuto, oko tri tjedna prije planiranog roka. Vlada je bila prisiljena odmah ukinuti ograničenje, na MOL-ovu preporuku, izjavio je u utorak navečer predstojnik ureda premijera Orbana Gergely Gulyas na brifingu koji je održao zajedno s predsjedateljem i izvršnim direktorom MOL-a Zsoltom Hernadijem.

"Nismo više mogli čekati... jer samo tako možemo osigurati opskrbu", rekao je Gulyas. Ukidanje limita cijena potaknut će inflaciju, dodao je, ne navodeći konkurentnu procjenu. U listopadu je premašila 21 posto, napominje Reuters.

U srijedu je premijer Orban ustvrdio na profilu na Facebooku da su sankcije na rusku naftu utjecale na cijene benzina u cijeloj Europi. "Proteklih su dana na snagu stupile briselske naftne sankcije (na uvoz iz Rusije - op. ur.) i dogodilo se ono čega smo se i bojali", napisao je Orban na Facebooku.

Ilustracija Panična kupovina dovela do nestašice: Situacija s opskrbom goriva kod susjeda je kritična

To znači da su sankcionirane cijene benzina u cijeloj Europi, ustvrdio je Orban, a MOL će ostvarivati ekstraprofit koji ćemo preusmjeriti u državni proračun, istaknuo je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju