Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Situacija je kritična u opskrbi gorivom u Mađarskoj jer je potražnja naglo porasla, a panična kupovina dovela je do nestašice, upozorila je u utorak naftna i plinska grupa MOL, dodajući da je jedino rješenje stvaranje uvjeta za veći uvoz.


Strane kompanije smanjile su isporuke goriva u Mađarsku otkako je vlada prije godinu dana ograničila cijenu benzina i dizela na 480 forinti (1,16 eura) po litri, tumači Reuters.

Cijene su trenutno ograničene za osobna i poljoprivredna vozila i za taksije, a mjera će biti na snazi do kraja prosinca.

"MOL je i dalje spreman jamčiti sigurnost opskrbe vlastitim proizvodima, ali opskrba kompletnog tržišta ne može se osigurati ako se ne poveća uvoz proizvoda u aktualnom okruženju", priopćila je kompanija.

MOL pokušava uvesti više proizvoda iz svoje rafinerije u Slovačkoj, ali je "dosegnuo granice svojih logističkih kapaciteta", naglasio je generalni direktor Gyorgy Bacsa.

Kompanija je u ponedjeljak priopćila da je prošlog vikenda bilježila manjak zaliha goriva u gotovo cijeloj mreži benzinskih postaja jer su mnogi građani počeli panično kupovati i gomilati zalihe.

EU je u ponedjeljak uveo embargo na rusku naftu koja se doprema brodovima i ograničio je zajedno s G7 i Australijom cijenu ruske nafte na 60 dolara po barelu.

Robert Golob Slovenija planira izgraditi plinovod kako bi susjednoj državi pomogla smanjiti ovisnost o ruskom plinu

Početkom mjeseca MOL je izvijestio da je privremeno ograničio isporuke goriva nekim trgovcima jer su zalihe nafte iz Rusije pale "znatno" ispod normalnih razina, a kapaciteti su im smanjeni zbog održavanja u rafineriji u Szazhalombatti.

Rafinerija je zbog održavanja radila s otprilike polovinom kapaciteta i počela je pojačavati preradu, istaknuli su u MOL-u, dodavši da bi puni kapacitet trebao biti dosegnut za nekoliko tjedana.

Ilustracija Vozač Porschea jurio čak 170 km/h, a ograničenje je skoro upola manje

Vlada je pak krajem studenoga istaknula da će ograničiti cijene i u idućoj godini samo ako nafta i dalje bude stizala iz Rusije i ako MOL nastavi preradu u rafineriji u Szazhalombatti bez prekida.

U ponedjeljak i utorak nisu odgovorili na upit Reutersa da komentiraju MOL-ovo upozorenje o problemima u opskrbi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju