Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravo i nepravda

Europska država uvodi lustraciju: Kadija te tuži, kadija ti sudi

Andrzej Duda (Foto: AFP)
Andrzej Duda (Foto: AFP) Foto: Afp
Poljski predsjednik odobrio je kontroverzni zakon kojim bi svakome tko je u prošlosti imao veze s Rusijom moglo biti zabranjeno javno djelovanje. Kritičari se boje da je riječ o obračunu s opozicijom.

Radikalno desna poljska vlast godinama je bila u sukobu sa zapadom zbog ideoloških nesuglasica. Rat u Ukrajini pokazao je međutim kako u međunarodnim odnosima zaista vrijedi pravilo - neprijatelj mog neprijatelja moj je prijatelj. Poljska je odjednom postala vrijedan partner, a američki predsjednik Joe Biden uputio je tijekom svog posjeta Varšavi nešto nalik isprici poljskome narodu i njezinoj vlasti koja je jedina pravovremeno upozoravala na opasnost zvanu Vladimir Putin.

Spremnost Poljske da pomaže Ukrajini i njezinim izbjeglicama, dok se oštro suprotstavlja Rusiji učinili su je miljenicom zapadnih čelnika. Sad pak postaje jasno da je ta preobrazba bila tek fasadna, kozmetička. Postalo je to više nego očito ovoga tjedna kad je poljski predsjednik Andrzej Duda potpisao novi zakon kojim bi se oporbenim zastupnicima moglo zabraniti obavljanje javnih dužnosti na jedno desetljeće pod krinkom iskorjenjivanja ruskog uplitanja u državnu politiku.

Pročitajte i ovo Joe Biden u Varšavi Zelenski u Varšavi Zapad podijeljen između Poljske koja potkopava vladavinu prava i Poljske koja se bori protiv Putina

Novi zakon - lustracija koja zemlju baca u mrak

Zakon o ruskom utjecaju predložila je vladajuća desničarska nacionalistička stranka Pravo i pravda, a trebao bi zabraniti javno djelovanje svakome za koga se utvrdi da je imao političke veze s Rusijom. Kritičari pak tvrde da je osmišljen s ciljem diskreditiranja opozicije.

Predviđa stvaranje komisije sačinjene od poljskih zastupnika i predsjednika koje će izabrati premijer Mateusz Morawiecki. Prema navodima Reutersa, očekuje se da će većinom biti sastavljena od zastupnika Prava i pravde. Kadija te tuži, kadija ti sudi!

Imajući pritom iznimne ovlasti, komisija će biti zadužena za istragu navodnog ruskog uplitanja u unutarnju politiku zemlje od 2007. do 2022. godine. Konkretno, Komisija će analizirati ugovore o plinu potpisane s Moskvom za koje vlada tvrdi da su zemlju učinili pretjerano ovisnom o Rusiji i njezinim energentima.

Oni koji budu proglašeni krivima za djelovanje pod ruskim utjecajem čekaju oštre kazne, uključujući potencijalnu desetogodišnju zabranu javnog djelovanja. Ne zna se točno koji će parametri pritom biti primjenjivani, kao ni kako bi se krivci mogli žaliti na odluku.

Prvo izvješće Komisije očekuje se već u rujnu. Zgodno za vladajuće, to je samo nekoliko tjedana prije jesenskih parlamentarnih izbora u zemlji, a glavni oponent Donald Tusk mogao bi se naći među okrivljenicima. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Moderni nadzor Poljska počinje graditi 200 kilometara dug zid duž ruske granice: "Imat ćemo sveobuhvatno praćenje svega što se događa"

Nije ni stupio na snagu, a već ima listu uvredljivih nadimaka

Na prozivke kritičara Duda kaže kako će zakon pregledati Ustavni sud Poljske, ali to nije pretjerano umirilo zapad. Europska unija zaprijetila je određenim mjerama bude li potrebno, a europski povjerenik za pravo Didier Reynders rekao je da je zakon zabrinjavajući. "Postoji bojazan da bi se novi zakon mogao iskoristiti za sprječavanje određenih osoba da se kandidiraju za neku javnu funkciju bez poštenog suđenja", rekao je.

U medijima je novi zakon nazvan makartizmom po Josephu McCarthyju, američkom republikanskom senatoru koji je početkom 1950-ih stekao popularnost nikada dokazanim optužbama da federalna vlada vrvi sovjetskim agentima. Drugi ga nazivaju lex Tusk", implicirajući time da je osmišljen kako bi se bavio liderom opozicije.

Ni on nije ostao dužan vladajućima. Pozvao je predsjednika na javne konzultacije 4. lipnja, misleći pritom na prosvjed najavljen za taj dan. "Potrudit ćemo se da nas vidite i čujete s prozora vaše palače", poručio mu je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene