Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zelenski u Varšavi

Zapad podijeljen između Poljske koja potkopava vladavinu prava i Poljske koja se bori protiv Putina

Joe Biden u Varšavi
Joe Biden u Varšavi Afp
Aktualno Galerija Joe Biden u Varšavi Joe Biden u Varšavi Foto: Afp Zelenski u Varšavi Zelenski u Varšavi Foto: Afp Zelenski u Varšavi Zelenski u Varšavi Foto: Afp +0 Prosvjed za pravo na izbor u Varšavi Galerija 1/4 >>
Poljska radikalno desna vlada u dugogodišnjem je sukobu s Europskom Unijom oko svoje unutarnje politike. Invazijom na Ukrajinu pak, njena uloga i pomoć zemlji razorenoj ratom postali su nezamjenjivi. Koja od te dvije Poljske će prevagnuti u odnosima sa Zapadom?

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski službeno je posjetio Varšavu i održao govor ispred Kraljevskoga dvorca osvijetljenog plavim i žutim svjetlima. Ova dekoracija nije ceremonijalna iznimka, na velikom broju službenih zgrada od početka ruske invazije osim poljske vijori se i ukrajinska zastava. Isto je i s izlozima dućana i barova, uličnim grafitima - svi pokazuju neupitnu podršku zemlji razorenoj ratom. 

Daleko je ona od simbolične razine - Poljska je primila nemjerljivo veći broj izbjeglica od bilo koje druge zemlje, njih čak 1,3 milijuna, liječi ukrajinske ranjenike i prikuplja vojnu i civilnu pomoć za zemlju. Velikim dijelom Ukrajina može Poljskoj zahvaliti i na tenkovima Leopard 2 iz Njemačke. Kancelar Olaf Sholz odlučio se poslati ih tek nakon velikog pritiska svojih kolega iz Varšave. Poljsko poznavanje ruske unutarnje politike bilo je ključno za osmišljavanje sankcija i za analizu ruske ratne strategije. Postavlja se pitanje jesu li zbog ovakve pomoći SAD i Europska Unija spremni zažmiriti na brojne probleme koje su opterećivale njihove odnose sa zemljom u godinama koje su prethodile invaziji?

Pročitajte i ovo Zelenski Posjet Varšavi Zelenski najavio novi potez Poljske: "Kao što se vodstvo dokazalo u koaliciji za tenkove..."

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Poljska je kao i druge bivše komunističke republike krenula u utrku da se što prije integrira u Zapad. Isticala je sve moguće razloge zašto civilizacijski pripada tom krugu u odnosu na istok. I zaista, doživjela je ekonomsko čudo, kapitalistički boom. Sada kada je uvelike stigla svoje zapadne susjede, a posebno s obzirom na ulogu koju joj je donijela ruska invazija na Ukrajinu, Poljska drži da se dinamika odnosa moći promijenila. Dakako u njenu korist.

Biden: "Danas ponovno vidimo ono što su građani Poljske vidjeli desetljećima"

Poljski političari godinama su upozoravali na opasnost koju za europski prosperitet, u najamanju ruku, a mir u najgoru, ima Vladimir Putin. Protivili su se izgradnji Sjevernog toka i oslanjanju ne ruske energente. Nisu ih slušali, a administracija Baracka Obame optuživala ih je za rusofobiju. U duboko podijeljenom poljskom društvu teško je bilo naći zajednički jezik oko iti jedne teme. Likovanje koje je uslijedilo kad su se ostvarila njihova najmračnija predviđanja zato je sada zajedničko svim Poljacima. Američki predsjednik Joe Biden priznao je grešku tijekom svog posjeta Varšavi u veljači, kojim je obilježena godišnjica rata. "Danas ponovno vidimo ono što su građani Poljske i ljudi diljem Europe vidjeli desetljećima." 

No, aspiracije Poljske da igra veću ulogu u europskoj vanjskoj politici ugrožene su dugotrajnim sukobom s Europskom unijom. Od 2021. Bruxelles je zadržao 35 milijardi eura u bespovratnim sredstvima i zajmovima iz Europskog fonda za oporavak od pandemije. Odgovor je to na neuspjeh poljske vlade da poništi reformu pravosudnog sustava koja je značajno oslabila nadzor pravosuđa nad izvršnom i zakonodavnom vlasti. Poljska vlada kritizirala je potez, uzvraćajući da sada ratuje na dva fronta, braneći se od napada Rusije i EU-a.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski i Joe Biden 4 RAT U UKRAJINI Biden putuje za Poljsku, Zelenski o obrani Bahmuta: "Branit ćemo ga, ali ne po svaku cijenu"

Pravo i pravda: Kontrola nad pravosuđem, medijskim slobodama, pravima žena

Pogoršanje odnosa započelo je 2015. kada je radikalno desna stranka Pravo i Pravda s Jaroslawom Kaczynskim na čelu došla na vlast. Prihvaćena je konzervativna katolička vizija Poljske ne samo s kontrolom nad pravosudnim sustavom, već i umjetnošću, slobodom medija te pravima žana i LGBTQ zajednice. Ionako restriktivan zakon o pobačaju je dodatno je postrožen 2021. unatoč najvećim prosvjedima u postkomunističkoj povijesti Poljske koji su se proširili i na druge europske zemlje. Najmanje tri žene otada su umrle zato što su im liječnici odbili izvesti pobačaj.

Pročitajte i ovo Ilustracija brutalno i neljudski Djevojčicu (14) silovao ujak, liječnici je izbacili iz bolnice kad je došla na pobačaj: "Odlazite. Nije naša briga"

Kritičari trenutne Poljske vlasti u zemlji i van nje, tako upozoravaju da nije dovoljno deklarativno se boriti protiv Putina ako sustav vrijednosti koji se propagira u vlastitoj zemlji više nalikuje onome koji važi u Rusiji nego o drugim zemljama Europske unije. S obzirom da je antiruski sentiment jak među svim političkim akterima, na izborima koji slijede, a na kojima bi PiP lako mogao ostati bez trećeg mandata i u interesu zapada će biti da pobjedu odnesu oni s kojima se slažu i oko unutarnje, a ne samo vanjske politike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene