Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Biti mlada osoba s diplomom u Hrvatskoj, ali i regiji - danas ne znači puno. Dokazuju to iskustva mladih iz Podgorice, Prištine i Zagreba.


Iako se svi misle da programeri u regiji najlakše dolaze do posla, realnost pokazuje da baš i nije tako. Hajro Mrkulić iz Podgorice po struci je programer, ali zbog nedostatka posla radi kao konobar. "Završio sam primijenjeno računarstvo na Prirodno-matematičkom fakultetu u Podgorici. Trenutno radim kao konobar u jednom podgoričkom lokalu. Vlada velika kriza oko novih radnih mjesta, ali mora da se živi“, kazao je Mrkulić za Agenciju Anadolija, prenosi Klix.ba.

Vezani članci Kafići u Zagrebu, ilustracija Od danas na snazi neke blaže mjere: Kafići će raditi do ponoći, moguće je da se i navijači vrate na tribine Cijepljenje protiv koronavirusa u Šibeniku Konačno stiglo priopćenje Stožera: U Hrvatskoj 184 novooboljele osobe, još sedam preminulo

"Nažalost, nisam jedini slučaj koji ne radi u svojoj struci. Ima puno doktora, inženjera, elektroinženjera, programera koji jednostavno ne rade u svojoj struci, ne mogu da nađu posao, pa su primorani da rade nešto drugo, kako bi sebi omogućili normalan život", rekao je Mrkulić, koji je četiri godine studirao primijenjeno računarstvo.

Veze i nepotizam

Blerim Cakolli iz Prištine s titulom magistra prava radi u jednom prištinskom bistrou. Na Kosovu mnogo mladih s fakultetskim diplomama radi svakakve poslove da barem nešto zarade. Cakolli kaže da nije uspio da se zaposli u struci zato što se na natječajima za zapošljavanje postavljaju uvjeti za namjernu eliminaciju kandidata, kao što su neophodne 3 godine radnog iskustva, koje niti jedan tek diplomirani pravnik nema. Velik su problem, kaže veze i nepotizam u u kosovskom drušvu. 

Evo što je mladima u Hrvatskoj PRVA STANICA u traženju posla!

Cakolli je ispričao da je od početka studiranja 2007. godine sve vrijeme radio i studirao istovremeno, ne želeći da traži novac od roditelja. Zato je za njega najveće razočarenje što ni nakon završetka fakulteta nije mogao da se zaposli u struci. Problem je po njemu i u, kako kaže, u katastrofalnom planiranju tržišta rada. Krivi i institucije jer ne daju šansu mladima da steknu radno iskustvo, a traže ga na svim natječajima. Cakolli dodaje i da ukoliko netko i pruži mogućnost mladom pravniku da završi staž, to radi ne dajući mu plaću. I tako sve u krug.

Poštar s diplomom 

Mladen Zdilar iz Hrvatske se suočava s istim problemima. On već godinama radi kao poštar iako je paralelno s poslom završiti Fakultet prometnih znanosti. Unatoč VSS-u premještaj na bolje radno mjesto još uvijek nije dobio. "Očekujem kako ću uskoro dobiti bolju poziciju u pošti s obzirom da sam dobio diplomu. Zasad sam na terenu i raznosim poštanske pošiljke, pisma, uplatnice i pakete. Na posao poštara sam naviknuo, plaća je redovna, iako nije dovoljna za sve potrebe moje obitelji, ali bit će bolje", kaže Zdilar koji od svog hobija, fotografirajući vjenčanja, zaradi dodatno za visoke troškove podstanarstva u Zagrebu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook