Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve više nezaposlenih

Evo što je mladima u Hrvatskoj PRVA STANICA u traženju posla!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bez posla je trenutno 309.247 osoba. Listopad je drugi mjesec u kojem je broj nezaposlenih rastao.

U Hrvatskoj je trenutačno 309.247 osoba bez posla. Mnogi koji posao žele potražiti izvan granica Hrvatske došli su vidjeti kakva je ponuda na Europskom sajmu poslova u Opatiji. 2 i pol milijuna radnih mjesta nudi se putem Euresa, europske burze rada. I dok se u Europi traže konobari i kuhari, najbolje bi mogli proći oni u medicinskoj struci. Plaća medicinske sestre u Švedskoj je, kažu, oko 2 i pol tisuće eura.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mrsić očekuje 30.000 do kraja godine Od početka 2015. ugovore na neodređeno dobilo 18.000 mladih Slika nije dostupna Ministar Mrsić u Dnevniku PADA BROJ NEZAPOSLENIH 'Moramo napraviti više, ne želimo da Hrvatska ostari i postane zemlja bez ljudi'

Broj nezaposlenih opet raste. Listopad je bio drugi mjesec u kojem je broj nezaposlenih rastao. U tom je mjesecu na zavodu bilo 43 tisuće novoprijavljenih, a od toga je 30 tisuća došlo iz radnog odnosa.

Ipak, to je manje nego u listopadu prošle godine.

'Manje negdje za 11 posto, što je dobar znak, ali je prerano da govorimo da je to trajno i da imamo pad broja nezaposlenosti, kaže ministar Mirando Mrsić.

Mnogima je prva stanica Eures. Više od 6 tisuća životopisa iz Hrvatske, prijavljeno je na Eures, europsku burzu poslova na kojoj je trenutačno nekoliko stotina tisuća radnih mjesta, najviše u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Milanović: Nezaposlenost se ne može preko noći riješiti

Hrvatska nudi 4 radna mjesta.

Europa najviše traži, kako nam je rekla Ivanka Zlatec iz Euresa, ' kuhara, konobara, inženjera, informatičara, razni niz profila, osobe medicinske struke'. Medicinarima u Švedskoj, uz dobre uvjete rada, nude i visoke plaće.

'Početna plaća za medicinske sestre je oko 2,5 tisuće eura', rekla nam je Mia Myrgren iz Euresa Švedska.

Najtraženija zanimanja tijekom 2014. u Hrvatskoj su konobar i prodavač te diplomirani ekonomist i pravnik. Hrvatska, slažu se stručnjaci, treba uskladiti tržište rada i obrazovni sustav.

Tražite posao? Norveška vas zove i nudi 30.000 kuna

'Evo primjerice tu u Opatiji, integracija strukovnih škola u hotelske kuće, a to znači da kuhari ili konobari koji budu mentori i za to budu plaćeni', objasnio je ministar Mrsić.

I za to, kaže ministar, postoji novac u europskom socijalnom fondu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene