Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Južna Koreja poziva Sjevernu na iskren dijalog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južnokorejski predsjednik Lee Myung-Bak odbacio je nedavne napade Sjeverne Koreje, ustvrdivši kako bi ta komunistička zemlja trebala promijeniti retoriku i vratiti se iskrenom dijalogu.

Ovog je tjedna Sjeverna Koreja zaprijetila da će 'uništiti' Južnu i osobno napala konzervativnog južnokorejskog predsjednika Leeja nakon što je on najavio smanjivanje pomoći ako Sjever ne ostvari napredak u nuklearnom sporu s međunarodnom zajednicom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zveckanje oružjem Sj. Koreja najavila 'nemilosrdan' odgovor na kršenje morske granice Slika nije dostupna Clinton o novim sankcijama 'Sankcije su usmjerene na imovinu sjevernokorejskog čelništva'

Lee je preuzeo dužnost u veljači i najavio je da će voditi oštriju politiku prema sjevernom susjedu.

'Predlažemo da dvije strane pokrenu iskreni dijalog, a kako bi se to ostvarilo, Sjever mora odustati od dosadašnjeg načina djelovanja', rekao je Lee u obraćanju vojnom vrhu. 

Najavio je da će prekinuti dostavu pomoći Sjevernoj Koreji ako ona ne promijeni ponašanje i ne pokaže napredak u nuklearnom razoružanju.

To je međutim izazvalo bijesnu reakciju Pjongjanga koji je upozorio da bi mogao prekinuti sve kontakte sa Seulom i poslao pismo južnokorejskoj vojsci u kojem prijeti vojnim napadom.

Analitičari ocjenjuju da je najnoviji rat riječima samo nova taktika Sjevera koji se nada da će Lee odustati od svog tvrdog stajališta. 

Japanski mediji javili su da je Sjeverna Koreja prodala raketne lansere vojnoj hunti u Mianmaru, nakon što su dvije zemlje prošle godine obnovile odnose, kršeći time sankcije UN-a. Osim toga prema njihovim tvrdnjama prodani raketni lanseri istog su tipa kao i oni koji su raspoređeni nedaleko od demilitarizirane zone koja dijeli Sjevernu i Južnu Koreju.

Sjeverna Koreja je prošlog tjedna testirala svoj raketni sustav ispalivši nekoliko projektila kratkog dometa sa svoje zapadne obale u pravcu Žutog mora, a do testiranja je došlo dan nakon što je Sjeverna Koreja deportirala 11 južnokorejskih vladinih dužnosnika iz zajedničke industrijske zone u Kaesongu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene