Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Južnokorejski i američki predsjednik Moon Jae-in i Donald Trump u telefonskom su se razgovoru u ponedjeljak suglasili da primijene maksimalni pritisak i sankcije protiv Sjeverne Koreje dok je Kina izrazila nadu da će Sjeverna i Južna Koreja ubrzo nastaviti kontakte.


Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je u subotu uvelo sankcije Sjevernoj Koreji kako bi ta zemlja okončala nuklearni program. Sankcije bi mogle smanjiti izvoz Sjeverne Koreje, koji iznosi tri milijarde dolara, za trećinu.

Vezani članci Zračna luka, Ilustracija Gotovo cijeli svijet je crvena zona: SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta Moon Jae-in i Kim Jong-un (Foto: AFP) Iznenada se sastali Moon i Kim: Dva su sata razgovarali na sjevernoj strani sela mira

Tijekom jednosatnog razgovora Moon i Trump su kazali kako će nastaviti surađivati u pogledu obuzdavanja Sjeverne Koreje posebice uoči redovite zajedničke vojne vježbe zakazane za kraj kolovoza, kazao je glasnogovornik južnokorejskog predsjednika Park Su-hyun.

Moon je kazao kako je potrebno pokazati Sjevernoj Koreji da su vrata za pregovore još otvorena ukoliko Pjongjang odustane od nuklearnog programa.

Bijela kuća objavila je da su dvojica lidera "potvrdila da Sjeverna Koreja predstavlja veliku i rastuću prijetnju SAD-u, Južnoj Koreji, Japanu kao i većini drugih zemalja u svijetu".

Sjeverna Koreja optužila je SAD i Južnu Koreju za jačanje napetosti izvođenjem vojnih vježbi.

Korejsko pitanje bilo je u središtu regionalnog sigurnosnog foruma u Manili tijekom vikenda kada su se susreli južnokorejski i sjevernokorejski ministri vanjskih poslova.

Južnokorejski ministar Kang Kyung-wha zatražio je od Pjongjanga da brzo odgovori na prijedloge Seula za poboljšanje odnosa dvije zemlje. Sjevernokorejski ministar Ri Yong Ho odgovorio je kako prijedlozima Seula manjka iskrenosti s obzirom na to da se ta zemlja pridružila SAD-u u nametanju sankcija.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi kazao je kako se nada da će Sjever i Jug poboljšati odnose i da smatra da Pjongjang nije u potpunosti odbio prijedlog Seula.

"Podupirem pozitivni prijedlog nove južnokorejske vlade. Očekujemo brzu obnovu kontakata Sjevera i Juga", kazao je Wang.

Američki državni tajnik Rex Tillerson rekao je da potpora Kine i Rusije zadnjim sankcijama šalje snažnu poruku Sjeverne Koreji o tome što se od nje očekuje.

"Kad budu pravi uvjeti moći ćemo sjest i razgovarati o budućnosti Sjeverne Koreje u kojoj će se osjećati sigurnom i napredovati ekonomski", kazao je Tillerson. (HINA)