Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokazale aktivnost centrifuga

Satelitske snimke pokazale: Sjeverna Koreja ima više plutonija nego se misli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Satelitske snimke glavnog sjevernokorejskog postrojenja pokazuju da je Pjongjang za svoj program nuklearnog naoružanja proizveo više plutonija nego se pretpostavljalo, javljaju u subotu agencije pozivajući se na "38 North", američki "think-tank".

Snimke radiokemijskog laboratorija u nuklearnoj centrali Yongbyon, prikupljene u razdoblju od rujna 2016. do lipnja 2017., daju naslutiti da je u dva navrata došlo do ponovne obrade nuklearnog goriva u cilju proizvodnje "neutvrđene količine plutonija, što bi moglo dodatno osnažiti nuklearni kapacitet Sjeverne Koreje".

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije" Slika nije dostupna Nisu ovisni o drugim zemljama Tonči Tadić pojasnio kako Sjeverna Koreja proizvodi plutonij: "Na isti način kao što je to htio Adolf Hitler"

Analitičari u spomenutom "think-tanku" također napominju da su snimke postrojenja u Yongbyonu za obogaćivanje urana pokazale aktivnost centrifuga kako bi se povećala količina obogaćenog urana, drugog izvora za proizvodnju nuklearne bombe.

Sjeverna Koreja je 2007. deaktivirala reaktor u Yonbyonu u skladu s odredbama sporazuma o razoružanju u zamjenu za humanitarnu pomoć. No, vlast u Pjongjangu se vratila obnovi nuklearnog postrojenja nakon trećeg nuklearnog pokusa 2013. godine.

Sjeverna Koreja je od 2006. izvela pet nuklearnih pokusa, od kojih dva od siječnja 2016. Početkom srpnja ove godine izvela je povijesno lansiranje interkontinentalnog balističkog projektila. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene