Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dovoljno jaki nacionalni interesi?

Rat sa Sjevernom Korejom: Manja tragedija danas, može izbjeći masovnu tragediju sutra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se Sjeverna Koreja sve više približava stvaranju nuklearnog oružja koje će moći doseći američko kopno, predsjednik Donald Trump i njegovi vojni savjetnici moraju odvagnuti da li će izvršiti preemptivni udar na Sjevernu Koreju i riskirati milijune nevinih života.

Iako bi američki vojni napad na Sjevernu Koreju bio "tragedija nevjerojatnih razmjera", tvrdi ministar obrane Jim Mattis, to ne znači da je izvan opcija.

Pročitajte i ovo Petero mrtvih u Oklahomi Zajednica tuguje Petero pronađeno mrtvo u kući, među njima i dvoje djece: Ubijeni su, a policija je pronašla ključan trag Ilustracija Vojna vježba "Nuklearni okidač": Sjeverna Koreja sprema se za rat

Na nedavno održanom sastanku Nacionalnog odbora za odnose SAD-a i Kine u New Yorku, Samuel J. Locklear, bivši šef američke vojske jasno je rekao: "Samo zato što je tragično ne znači da on to neće učiniti."

"Ako su nacionalni interesi dovoljno jaki, i mislim da je to pogreška koju (korejski vođa) Kim Jong Un treba zaista uzeti u obzir, da ako počnete pritiskati pitanje koje se odnosi na opstanak Sjedinjenih Država protiv nuklearnog napada, tragično postaje zamislivo samo kako bi ga se zaustavilo", izjavio je Locklear i dodao: "Moglo bi biti tragično."

Timothy J. Keating, još jedan bivši zapovjednik, mišljenja je kao i Locklear.

"Postoji širok raspon mogućnosti" koje su "lako dostupne predsjedniku i čelnicima obrane", rekao je Keating na događaju.

Rasprava dviju bivših vrhovnih vojnih zapovjednika pokazuje koliko ozbiljnu situaciju Sjeverna Koreja stvara za vojnu politiku SAD-a.

Pyongyang bi mogao imati i do 15-ak nuklearnih oružja, a ne zaboravimo da konzistentno prijete da će ih iskoristiti protiv američkih, južnokorejanskih i japanskih snaga.

Iako SAD ima najnapredniju svjetsku raketnu obranu, ne postoji jamstvo kada je riječ o zaustavljanju balističkih projektila. Čak i da se samo jedna nuklearna bojna glava lansira u blizinu Seula, mogla bi ubiti milijune nedužnih Južnokorejaca u trenu.

Osim toga, nova, progresivna vlada Južne Koreje vjerojatno neće uzmaknuti pred vojnim udarom.

Ali SAD ima i svoje građane na brizi. Stručnjaci koji su kontaktirali Business Insider odgovorili su gotovo zajednički tvrdeći da Sjeverna Koreja želi priskrbiti interkontinentalnu balističku raketu s termonuklearom glavom kako bi SAD mogla držati u opasnosti.

Što su još točno američki vojni savjetnici i zapovjednici raspravljali iza zatvorenih vrata ostaje povjerljivo, ali ako njihov izračun pokaže da bi relativno mala tragedija danas mogla izbjeći masovnu tragediju sutra, SAD će u nekom trenutku uzeti u obzir rat sa Sjevernom Korejom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene