Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedan od temeljaca EU

EURU PRIJETI SLOM Juncker: Zajednička valuta nema smisla ako propadne Schengen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker upozorio je u srijedu u Strasbourgu da zajednička europska valuta nema smisla ako propadne schengenski prostor.

"Želim reći da moramo sačuvati duh Schengena. Točno je da je schengenski sustav djelomično u komi i stoga je potrebno da oni koji vjeruju u Europu, njezine vrijednosti, načela i slobode pokušaju - i oni će to i učiniti - reanimirati duh Schengena. Ako duh Schengena napusti naš teritorij i naša srca, izgubit ćemo više od Schengena. Jedistvena valuta nema smisla ako Schengen propadne", rekao je Juncker u raspravi u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Odustala od obaveza' Mađarska: Hrvatska je iznevjerila EU propuštajući migrante Slika nije dostupna Jasna poruka čelnika EU Juncker: Dosta je pokazivanja prstom, vrijeme je da upravljamo; Merkel traži obvezujuću raspodjelu

Dodao je da koncept Schengena nije "neutralan i beznačajan, nego jedan od kamena temeljaca europske konstrukcije".

Juncker poručio Britancima: Bolje vam je u EU

Jedinstveni prostor bez kontrole na unutarnjim granicama, koji čine 22 zemlje članice EU-a i 4 nečlanice našao se na teškom ispitu zbog masovnog priljeva izbjeglica. Zbog izostanka zajedničkog odgovora na taj izazov, zemlje članice su postupno počele suspendirati odredbe schengenskog sporazuma, čak i podizati žičane ograde. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene