Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mora na 50 tjedana u zatvor

Julian Assange osuđen na gotovo godinu dana zatvora jer je kršio uvjete jamstva

Julian Assange (Foto: Arhiva/AFP)
Julian Assange (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP
Julian Assange osuđen jer na nešto manje od godinu zatvora nakon što je proglašen krivim za kršenje uvjeta jamstva nakon što je ušao u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj 2012. godine.

Sutkinja Deborah Taylor rekla je da je Assange sudjelovao u namjernom pokušaju izbjegavanja pravde.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Julian Assange mogao bi biti izručen SAD-u ročište o odluci 20. svibnja SAD dao jamstva britanskom sudu za Assangeovo izručenje, obitelj u nevjerici: " To su besramna zavaravanja"

"Imali ste izbor i odlučili ste počiniti kazneno djelo. Niste se dobrovoljno predali, nikad ne biste dobrovoljno došli pred sud”, izjavila je sutkinja prija nego ga je osudila na 50 tjedana zatvora, javlja Guardian.

Sutkinja se također pozvala na trošak od 16 milijuna funti poreznih obveznika na sredstva za rad policije izvan veleposlanstva u razdoblju u kojem je on bio tamo.

Optužnica protiv Assangea podignuta je 11. travnja, nakon što je osnivač WikiLeaksa uhićen u ekvadorskoj ambasadi.

Australskom zviždaču je 2012. prijetilo izručenje Švedskoj čija policija ga je željela ispitati oko optužbi da je seksualno napastovao i silovao jednu ženu.

Assangeov odvjetnik izjavio je kako se njegov klijent nije predao britanskim vlastima zato što ne bi dobio pravedno suđenje. Assange cijelo vrijeme tvrdi da je nevin.

Australac Julian Assange, uhićen je u 11. travnja u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu u kojem je boravio od 2012. godine.

Ekvadorska vlada povukla mu je azil, pa je policija ušla u veleposlanstvo te zemlje u čiju se ambasadu Julijan Assange sklonio u Londonu 2012. godine kako bi izbjegao uhićenje i izručenje u Švedsku, gdje je optužen za silovanje.

Osnivač WikiLeaksa u četvrtak će pak biti saslušan na ročištu na kojem će se odlučivati hoće li biti izručen SAD-u koji ga je optužio da je bivšem vojnom obavještajcu, Chelseu Manningu, pomogao u izvlačenju tajnih dokumenata iz sustava američkog ministarstva obrane.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene