Obavijesti Video Pretražite Navigacija
povučen mu azil

Ključne točke oko uhićenja Juliana Assangea: Evo kako se tijekom godina razvijao slučaj osnivača WikiLeaksa

Julian Assange (Foto: AFP)
Julian Assange (Foto: AFP) Foto: Afp
Osnivač WikiLeaksa, Australac Julian Assange, uhićen je u četvrtak u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu u kojem je boravio od 2012. godine.

Ekvadorska vlada povukla mu je azil, pa je policija ušla u veleposlanstvo te zemlje u čiju se ambasadu Julijan Assange sklonio u Londonu 2012. godine kako bi izbjegao uhićenje i izručenje u Švedsku, gdje je optužen za silovanje.

Pročitajte i ovo Julian Assange mogao bi biti izručen SAD-u ročište o odluci 20. svibnja SAD dao jamstva britanskom sudu za Assangeovo izručenje, obitelj u nevjerici: " To su besramna zavaravanja" Prosvijedi diljem Europe PROSVJEDI U PRAGU, LONDONU, RIMU... Na ulicama tisuće ljudi: Dosta im je visokih cijena, energetske nesigurnosti, niskih plaća...

Ekvadorski predsjednik Lenin Moreno u javnom se obraćanju osvrnuo na ukidanje azila Julianu Assangeu i poručio kako ga se Ekvador ne boji te da prijetnje i agresija neće uroditi plodom.

Američko tužiteljstvo objavilo je da je Julian Assange optužen za urotu zbog pokušaja da pristupi tajnom računalu američke vlade zajedno s bivšom vojno-obavještajnom analitičarkom Chelseaom Manning 2010. godine. Zbog toga mu prijeti maksimalna kazna od pet godina zatvora, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Britanski sudac Westminsterskog suda rekao je da Amerikanci imaju rok do 12. lipnja predstaviti Britaniji svoje argumente za izručenje Assangea.

Ključni događaji u slučaju Juliana Assangea

- srpanj 2010.: WikiLeaks je objavio Afganistanski ratni dnevnik, skup gotovo 90.000 uglavnom tajnih dokumenata američke vlade koji su se odnosili na vojnu akciju savezničkih snaga u Afganistanu.

- kolovoz 2010.: Švedsko tužiteljstvo izdalo je uhidbeni nalog za Assangeom, objasnivši da ga želi ispitati u vezi optužbi za spolno zlostavljanje.

- listopad 2010.: WikiLeaks je objavio Irački ratni dnevnik s 400.000 tajnih dokumenta.

- prosinac 2010.: Assange se predao britanskoj policiji. Zadržan je u pritvoru, ali je pušten uz jamčevinu nakon što su njegove pristaše prikupile 240.000 funti (375.000 dolara) za to. Dobio je elektronički uređaj za praćenje kretanja i počela je pravna bitka zbog švedskog zahtjeva za izručenjem.

- veljača 2011.: Londonski sud presudio je da ga treba izručiti Švedskoj. Assange je najavio žalbu strahujući od mogućeg izručenja u SAD.

- svibanj 2012.: Vrhovni sud presudio je da Assangea treba izručiti Švedskoj.

- lipanj 2012.: Assange je dobio utočište u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu i zatražio politički azil. Britanske vlasti zaprijetile su da će ga uhititi ako napusti veleposlanstvo. Ekvador je pristao razmotriti njegov zahtjev za azilom.

Diplomatski spor zbog azila

- kolovoz 2012.: Ekvador je Assangeu odobrio azil, izazvavši diplomatski spor s Britanijom, koja je prijetila da će ući u veleposlanstvo i uhititi ga.

- kolovoz 2015.: švedski tužitelji odustali su od tri slučaja u kojima ga se teretilo za seksualno zlostavljanje, ali su nastavili istragu o mogućem silovanju 2010.

- veljača 2016.: UN-ov panel ocijenio je da su Britanija i Švedska Assangea primorale na "proizvoljni pritvor" i da ga treba pustiti na slobodu.

- prosinac 2016.: Assange tvrdi da je nedužan i da su optužbe za silovanje "ispolitizirane".

- 13. travanj 2017.: Tadašnji šef CIA-e Mike Pompeo napao je Assangea i WikiLeaks u govoru u Centru za strateške i međunarodne studije. Nekoliko dana poslije, američki glavni državni odvjetnik Jeff Sessions rekao je da američke vlasti planiraju zaustaviti objave dokumenata na WikiLeaksu.

- 19. svibnja 2017.: Švedsko tužiteljstvo opozvalo je uhidbeni nalog, kazavši da odustaje od preliminarne istrage optužbi za silovanje. Assange je pozdravio odluku i najavio borbu protiv "strašne nepravde".

Ekvadorski ministar vanjskih poslova zatražio je od Britanije da mu omogući neometani odlazak iz zemlje.

Dobio ekvadorsko državljanstvo

- 24. svibnja 2017.: Ljevičar Lenin Moren postao je predsjednik Ekvadora nakon što je odnio tijesnu pobjedu u drugom krugu izbora. Odlučio je da Assange može ostati u ekvadorskom veleposlanstvu. Morenov glavni protivnik, konzervativac Guillermo Lasso, govorio je tijekom predizborne kampanje da će, bude li izabran, zatražiti od Assangea da napusti veleposlanstvo.

Idućeg dana, Moreno je upozorio Assangea da se ne miješa u ekvadorsku unutarnju politiku i nazvao ga "hakerom".

- 12. prosinca 2017.: Ekvador je Assangeu dodijelio državljanstvo.

- 11. siječnja 2018.: Britanija je objavila da je odbacila zahtjev Ekvadora da se Assangeu dodijeli diplomatski status, što bi mu dalo određena prava na imunitet i moglo bi mu omogućiti da napusti veleposlanstvo a da ne bude uhićen.

- 24. siječnja 2018.: Moreno jasno daje do znanja da je Assange ostao predugo u veleposlanstvu, kazavši da je taj naslijeđeni problem poput "kamenčića u cipeli".

- 6. veljače 2018.: Britanski sud odlučio je da je uhidbeni nalog izdan za Assangeom zbog kršenja uvjeta boravka na slobodi uz jamčevinu valjan.

Uskratili mu pristup internetu

- 28. ožujka 2018.: Ekvador je objavio da je Assangeu uskratio pristup internetu i zabranio mu primanje posjetitelja jer njegove poruke na društvenim mrežama izlažu "riziku" ekvadorske "dobre odnose" s Britanijom, EU-om i drugim nacijama.

Odluka je donesena nakon što je Assange na Twitteru kritizirao uhićenje bivšeg katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta i postavio pitanje je li Moskva odgovorna za trovanje nervnim otrovom bivšeg ruskog špijuna u Salisburyju.

- listopad 2018.: Ekvador je Assangeu uveo novi skup kućnih pravila, odlučivši da mora čistiti kupaonicu, brinuti se o svojem mačku i plaćati struju i internet.

- 29. listopad 2018.: Ekvadorski sudac odbacio je Assangeovu tužbu da su nova pravila boravka u veleposlanstvu kršenje njegovih prava.

- 15. studenoga 2018.: U Sjedinjenim Državama pojavila su se izvješća da je američko ministarstvo pravosuđa tajno optužilo Assangea za nespecificirana kaznena djela.

Objavljene predsjednikove privatne fotografije

- 23. siječnja 2019.: Assangeovi odvjetnici zatražili su od Interameričkog povjerenstva za ljudska prava (IACHR) da "hitno intervenira" u njegovu slučaju. Zatražili su potporu u vršenju pritiska na Trumpovu administraciju da objavi zbog čega je tajno optužen te na Ekvador da ga zaštiti od mogućeg izručenja SAD-u.

- 15. ožujka 2019.: IACHR je odbacio Assangeovu žalbu.

- 2. travnja 2019.: Moreno je optužio Assangea da opetovano krši uvjete azila. Kazao je da su se na internetu pojavile njegove privatne fotografije s njegovom obitelji, iako nije izravno optužio WikiLeaks da je objavio hakirane fotografije. WikiLeaks je objavio da je to njegov odgovor na to što je WikiLeaks pisao o optužbama za korupciju protiv Morena.

- 4. travnja 2019.: WikiLeaks je objavio da će Assange biti izbačen iz veleposlanstva "za nekoliko sati ili dana".

- 11. travnja 2019.: Britanska policija uhitila je Assangea u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu nakon što mu je ekvadorska vlada ukinula azil. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene