Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jeremić: SAD se ne protivi novoj inicijativi Srbije o Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić u petak navečer se u Washingtonu sastao s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Stephenom Hadleyem, rekavši nakon sastanka kako je zatražio da se SAD ne protivi novoj inicijativi Srbije o Kosovu u Općoj skupštini UN-a.

Srbija je pokrenula inicijativu da Opća skupština UN-a na rujanskom zasjedanju usvoji rezoluciju kojim bi zatražila mišljenje Međunarodnog suda pravde u Haagu (ICJ) o legalnosti proglašene neovisnosti Kosova.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima'' Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista

Kratkoročni cilj te inicijative je zaustavljanje procesa priznanja Kosova, a dugoročni obnova pregovora o statusu Kosova, ako bi ICJ utvrdio da je proglašenje neovisnosti nelegalno, navode dužnosnici vlade u Beogradu.

Ministar Jeremić izjavio je novinarima nakon sastanka u State Departmentu da se SAD protivi toj ideji, ali da je u razgovoru s Rice i Hadleyem, najavio kako Srbija neće odustati od inicijative i da će je iznijeti pred Opću skupštinu UN-a, prenosi Glas Amerike (VOA).

"Obrazložio sam im naše razloge, zbog kojih vjerujemo da će ta incijativa pridonijeti miru i stabilnosti na Balkanu", rekao je je Jeremić.

Dodao je kako na sastanku nije dobio konačan odgovor na pitanje kakvo će stajalište SAD zauzeti na sjednici Opće skupštine UN, ali mu je rečeno da će SAD "uzeti u obzir i razmotriti argumente Srbije".

Govoreći o ostalim temama razgovora s američkim dužnosnicima, Jeremić je spomenuo bilateralne odnose, ocijenivši ih najlošijima od 1999. godine, kada je NATO bombardirao Srbiju.

Posebno je izdvojio razgovor o izručenju srpskog košarkaša Miladina Kovačevića, koji je pobjegao iz SAD-a gdje je studirao, kako bi izbjegao suđenje zbog nanošenja teških ozljeda jednom studentu Amerikancu.

"Moji sugovornici su izrazili očekivanje da će se Kovačeviću suditi u Americi, a ja sam im rekao kako ne postoji pravni i ustavni način na koji bi Kovačević protiv svoje volje bio izručen", kazao je Jeremić. Dodao da je kako je sugovornicima objasnio da bi Kovačević mogao imati pošteno i transparentno suđenje u Srbiji.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack, je uoči sastanka izjavio kako su Sjedinjene Države otvorene za napredak odnosa sa Srbijom.

Na pitanje je li srbijanska inicijativa u Općoj skupštini UN-a udarac politici SAD-a, McCormack je izbjegao odgovoriti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene