Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šef izraelske diplomacije tvrdi

'Jasno je da Iran želi proizvesti nuklearno oružje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijest o postojanju drugog iranskog postrojenja za obogaćivanje urana zahtijeva 'jasan odgovor' na susretu zapadnih zemalja i Irana 1. listopada, rekao je u subotu šef izraelske diplomacije Avigdor Lieberman.

'Otkriće drugog nuklearnog postrojenja u Iranu nedvojbeno pokazuje da ta zemlja želi prozvesti atomsko oružje i nadamo se da ćemo odgovor na to dobiti 1. listopada', rekao je Lieberman za javni radio. Iran i šest zemalja koje sudjeluju u pregovorima o iranskom nuklearnom programu (Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i SAD) trebaju se 1. listopada sastati u Ženevi. Taj će se susret održati u času kada je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u petak izjavila da ju je Iran obavijestio o gradnji drugog postrojenja za obogaćivanje urana, uz već postojeći u Natanzu, u središtu Irana.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Napad Irana na Izrael U bolnici je Sedmogodišnja djevojčica bori se za život, njezin dom pogodio je šrapnel iranske rakete: "Spavala je u kući, a onda je palo na nas"

Posumnjavši da Teheran želi proizvesti atomsko oružje Zapad je odmah optužio Iran da je postrojenje gradio u tajnosti i pozvao ga je da do prosinca promijeni politiku, pod prijetnjom novih 'oštrih' sankcija. Izrael, koji odavno upozorava da je Iran kao nuklearna sila međunarodna prijetnja, smatra Islamsku Republiku svojim najvećim neprijateljem, a iranski predsjednik je u više navrata najavljivao skori nestanak židovske države.

>> Iran pod pritiskom Rusije zbog nuklearnog pogona

'Nismo iznenađeni najnovijim otkrićem, jer odavno upozoravamo da Iran razvija nuklearni program u vojne svrhe', dodao je Lieberman. Iz New Yorka, kamo je došao na zasjedanje Opće skupštine UN-a, iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad uzvratio je da je to postrojenje 'sasvim legalno'. Zapad je ipak zatražio od Iranaca da inspektorima IAEA-e dopuste ulazak u sumnjivi objekt nedaleko od svetišta Kuma, južno od Teherana, koji je dobro skriven unutar elitnog vojnog logora. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene