Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Medvedev zabrinut

Iran pod pritiskom Rusije zbog nuklearnog pogona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusi smatraju da Iran gradnjom drugog pogona za obogaćivanje urana krši odluke Vijeća sigurnosti UN-a te pozivaju Teheran da brzo dokaže da je njegov nuklearni program isključivo mirnodopski.

UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju objavila je da ju je Iran upravo izvijestio o pogonu, a predsjednik SAD-a Barack Obama i drugi čelnici zapadnih zemalja optužili su Iran da tajno gradi nuklearnu tvornicu te zatražili da poštuje međunarodna pravila. Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je rekao da je pogon ‘izvor ozbiljne zabrinutosti’ i krši nekoliko zahtjeva Vijeća sigurnosti upućenih Iranu da obustavi obogaćivanje urana. IAEA treba odmah pokrenuti istragu, rekao je u izjavi.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

>> Iran: Drugi pogon za obogaćivanje urana ‘nije tajan’

Iran bi se 1. listopada trebao sastati sa šest svjetskih sila kako bi razgovarao o zabrinutostima međunarodne zajednice zbog namjera Teherana i nuklearnih pogona. ‘Taj susret Iranu pruža priliku da pokaže da je također spreman na razgovore kako bi se riješilo to pitanje’, rekao je Medvedev. ‘Mi se nadamo da će Iran dati uvjerljiv dokaz predanosti razvoju nuklearnog energetskog sektora isključivo za mirnodopske namjene’, dodao je. Medvedev je ponovio da je Rusija za ozbiljne razgovore o rješavanju prijepora, ali nije spominjao sankcije.

'IAEA može provjeriti novi iranski nuklearni pogon'

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad rekao je da je nedavno objelodanjen iranski nuklearni pogon potpuno legalan i otvoren za inspekciju Međunarodne agencije za atomsku energiju. Iranski predsjednik je rekao da će SAD, Velika Britanija i Francuska požaliti što optužuju Iran da je skrivao pogon. ‘Nemamo nikakvih problema da IAEA obavi inspekciju pogona. Ničeg se ne plašimo’, rekao je na konferenciji za tisak u New Yorku gdje sudjeluje na Općoj skupštini UN-a.

Ahmadinedžad je rekao da je Iran IAEA izvijestio o pogonu prije nego je potrebno, naznačivši da pogon još 18 mjeseci neće početi prve faze rada. ‘To nije tajni pogon. Da jest, zašto bismo o njemu izvijestili IAEA-u godinu dana prije roka’, rekao je Ahmadinedžad. Iranski je čelnik zapadne sile optužio da pokušavaju izazvati neprijateljstvo prema Iranu uoči sastanka Irana i vodećih svjetskih država 1. listopada. ‘Oni su htjeli složiti neku vrstu medijske igre, preuzeti inicijativu kao bi dobili prednost. To nije lijepo. Ta vrsta ponašanja koristila se i u prošlosti’, rekao je i istaknuo da SAD, Britanija i Francuska nemaju prava ispitivati Iran o njegovu nuklearnom programu. (I.D. / Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene