Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japanska vlada razmatra nove sankcije protiv Sjeverne Koreje nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno usvojilo rezoluciju o nametanju sankcija Pjongjangu.


Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je da će njegova vlada poduzeti mjere zajedno s međunarodnom zajednicom kako bi spriječili da Sjeverna Koreja posjeduje i širi nuklearno naoružanje.

Vezani članci Kim Jong-un - 3 U Sjevernoj Koreji javno smaknut muškarac koji je prekršio mjere karantene: "Ubijen je kao primjer ostalima" Kim Jong Un i Kim Yo Jong Kim Jong Un i njegova obitelj cijepljeni protiv koronavirusa eksperimentalnim cjepivom?

Novinska agencija Kyodo prenijela je izjavu Shoichija Nakagawe, čelnika vladajuće stranke LDP, koji smatra da Japan mora razmotriti posjedovanje nuklearnog oružja kao sredstva za zastrašivanje nakon sjevernokorejskog nuklearnog pokusa.

Prema Nakagawi, japanski pacifistički ustav ne predviđa takvu
opciju. Politički analitičari u Japanu ističu da bi većina japanskog stanovništva ionako bila protiv te opcije.

Abe je izjavio nakon sjevernokorejskog nuklearnog pokusa da će se Japan držati načela o neposjedovanju nuklearnog oružja i nerazmještanju takvog naoružanja na svom teritoriju.