Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

To je novi udarac za vladu premijera Shinza Abea nakon ostavki bivše ministrice trgovine Yuko Obuchi i ministrice pravosuđa Midori Matsushime te gnjeva javnosti zbog najave da će Japan ponovo pokrenuti nuklearne reaktore .


Japan potresa već treći politički skandal u samo tjedan dana, nakon što je novi ministar gospodarstva, trgovine i industrije Yoichi Miyazava, čiji je prethodnik podnio ostavku zbog zloporabe novčanih sredstava, priznao da su njegovi podređeni 135 eura državnog novca potrošili u sado-mazo baru u Hirošimi, predgrađu Tokija, javljaju japanski mediji.

Vezani članci Rodiljne potpore veće od travnja za 1663 kn - 2 Rodiljne potpore od travnja veće za 1663 kune, potrebni staž smanjuje se za tri mjeseca Dražen Jelenić Prijeti li mu smjena? Ministar Bošnjaković već je razgovarao s Jelenićem, čeka se očitovanje Vlade

To je novi udarac za vladu premijera Shinza Abea nakon ostavki bivše ministrice trgovine Yuko Obuchi i ministrice pravosuđa Midori Matsushime te gnjeva javnosti zbog najave da će Japan ponovo pokrenuti nuklearne reaktore .

Nakon što je objavljena vijest o skandalu u seks baru u kojem djevojke dopuštaju klijentima da ih vežu konopcima, Miyazawa, diplomac s Harvarda i ministar tek tri dana, odlučno se ogradio od tog incidenta, tvrdeći da se on nije zabavljao u tom klubu na račun državnih poreznih obveznika. Priznao je, međutim, da je dio osoblja njegovog političkog ureda priložio račun iz kojeg je vidljivo da su u rujnu 2010. novac potrošili na zabavu.

Japan pojačava sankcije Rusiji

'O tome sam saznao iz medija. Ja tamo nisam bio, nije mi poznato niti ime kluba", kazao je Miyazawa. Za sada se ne zna hoće li ministar, nećak bivšeg preminulog premijera Kiichija Moyazawe, odstupiti s dužnosti na koju je tek postavljen, no glasnogovornik vlade Yohishide Suga je kratko izjavio da će 'Miyazawa na primjeren način riješiti taj slučaj'.

Dvije prethodne ministarske ostavke najavile su ozbiljne probleme u vladi Shinza Abea. koji je u prosincu 2012. uvjerljivo došao na vlast i stao na kraj kratkoročnim vladama koje su se godinama smjenjivale u prosjeku jednom godišnje.

Ministarstvo industrije, na čijem je čelu Miyazawa, zaduženo je za energetski sektor te ima zadatak japansku javnost uvjeriti da su nuklearne centrale, tri godine nakon katastrofe u Fukushimi, sigurne i da ih treba ponovo pokrenuti. Trenutno je ugašeno svih 48 japanskih nuklearnih reaktora, no Tokio zagovara povratak na izvor energije koji je osiguravao više od četvrtine japanskih potreba za energijom.

Sam Abe je bio primoran dati ostavku 2007. godine, nakon samo godinu dana na premijerskom položaju, zbog političkih skandala u koje su bili umiješani njegovi ministri. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook