Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinuti zbog proizvodnje energije

Japan: Gašenje reaktora moglo bi usporiti oporavak zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski ministar gospodarstva upozorio je u petak da bi dulji zastoj u radu nuklearnih reaktora izvan područja pogođenog tsunamijem 11. ožujka, napose na zapadu zemlje, mogao uzrokovati nedostatak električne energije i usporiti oporavak zemlje.

Japanski ministar gospodarstva upozorio je da bi dulji zastoj u radu nuklearnih reaktora izvan područja pogođenog tsunamijem 11. ožujka mogao uzrokovati nedostatak električne energije i usporiti oporavak zemlje. 'Proizvodnja energije mogla bi se smanjiti, posebice na zapadu Japana ne budu li elektropoduzeća mogla računati na nuklearne reaktore', upozorio je Banri Kaieda na tiskovnoj konferenciji, prenosi agencija Jiji.

Ako se to dogodi, 'japansko će gospodarstvo pretrpjeti teške posljedice jer je više velikih tvrtki odlučilo povećati proizvodnju na zapadu kako bi ublažili posljedice smanjene proizvodnje na sjeveroistoku zemlje pogođenom potresom i tsunamijem', dodao je ministar.

Trenutačno radi dvadesetak od 54 nuklearna reaktora u Japanu. Na sjeveroistoku je 11. ožujka oštećeno petnaestak centrala, među kojima Fukushima Daiichi, a neke su prekinule s radom iz sigurnosnih razloga. No privremeno su isključeni i neki reaktori na zapadu zemlje.

Elektrooperateri upozoravaju da bi na ljeto, u vrijeme povećane potrošnje zbog klimatizacijskih uređaja, moglo doći do preopterećenja električne mreže, pa su zatražili od poduzeća i fizičkih osoba da na dobrovoljnoj bazi od 1. srpnja do 22. rujna smanje potrošnju za petnaestak posto. 'Ta je odluka teška, ali je nužna da bi se spriječile redukcije', rekao je Makoto Yagi, predsjednik Kansai Electric Powera. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Snimke iz nuklearne elektrane u Fukushimi - 3 Japan FOTO Trinaest godina nakon potresa objavljene slike iz unutrašnjosti nuklearne elektrane Prevrnuti tanker kod obale Japana VIDEO Prevrnuo se tanker, u pomoć poslani zrakoplovi i brodovi: Dio mornara nestao

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene