Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janša: U Finskoj se ne vodi istraga ni o jednom Slovencu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Janez Janša izjavio je da mu je finski premijer u nedavnu razgovoru zajamčio da nijedan član slovenske Vlade nije pod sumnjom zbog korupcijskog skandala u istrazi koja se u toj zemlji vodi protiv nekih službenika tvrtke "Patrije", a ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel najavio je novu diplomatsku notu Finskoj, objavili su danas slovenski mediji.

U Mariboru, gdje je predstavio kandidate svoje Slovenske demokratske stranke (SDS) za parlamentarne izbore 21. rujna, Janša je ponovno zanijekao tvrdnje finske nacionalne televizije da je i on primio mito od "Patrije" kako bi ta tvrtka dobila posao dobave oklopnih transportera za Slovensku vojsku. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put" Slika nije dostupna Slovenski parlament uskoro o aferi zbog navodne korupcije

"Finski premijer je provjerio stvar i zajamčio mi da njihova tijela ne ispituju nikakve sumnje protiv ikojeg člana slovenske Vlade", rekao je Janša i dodao da u okviru istrage u Finskoj nije osumnjičen nijedan slovenski državljanin. 

Janša je ponovio da Vlada priprema tužbu protiv finske televizije za optužbe iznesene u emisiji koje su "neutemeljena i nedokaziva izmišljotina". Dodao je da ministar obrane Karel Erjavec ima ovlasti da iskoristi protukorupcijsku klauzulu iz ugovora s "Patrijom" ako bi se dokazale sumnje o korupciji. Također je ponovio da je riječ o negativnoj kampanji prije izbora, u koju su umiješani ljudi iz Slovenije. 

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel najavio je pak da će nakon diplomatske prosvjedne note Helsinkiju, predane u četvrtak, uslijediti nova i to zbog izjava koje su za slovenske medije dali finski istražitelj i tužitelj. 

"Finska će dobiti još jednu notu u kojoj ćemo tražiti da se u najkraće vrijeme, u roku nekoliko sati, stvari dokažu. To je sada postao politički problem", rekao je Rupel za slovenske medije u Avignonu, gdje sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije. 

"To više nije pitanje slobode novinarskog izražavanja, nego politički problem jer se javljaju finski državni službenici", rekao je Rupel, dodavši da se to može shvatiti kao miješanje u slovenski izborni proces.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene