Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janša traži jedinstvo stranaka u odnosu na Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u utorak da od svih političkih stranaka očekuje jedinstven nastup kad se radi o rješavanju otvorenih pitanja s Hrvatskom te se izjasnio protiv radikalizacije odnosa sa susjednom državom što od njega zahtijevaju neke oporbene stranke.

"Želim jedinstven nastup stranaka prema Hrvatskoj, a na sastanku s čelnicima političkih stranaka koji sam sazvao za četvrtak vidjet ćemo koliko će se oni držati tog obećanja u razdoblju koji su neki već nazvali predizbornim", rekao je Janša, odgovarajući na nekoliko zastupničkih pitanja o odnosima s Hrvatskom. Naime, predstavnici nacionalističkih i populističkih frakcija poput Zmage Jelinčiča i Saše Pečea pozivali su ga da "sad kad je prilika" i kad Slovenija predsjeda Europskom unijom "Hrvate uhvati za vrat" i osigura da "sporna granična područja" uz rijeke Muru i Dragonju preuzme slovenska policija.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Parlamentarni izbori 2024. Liste se predaju do petka Novčane kazne prijete strankama koje se ne budu pridržavale ovog pravila

Najavljujući da će njegova vlada ustrajati na "diplomatskim mjerama" i "europskim standardima" i u vrijeme predstojeće kampanje za parlamentarne izbore, Janša je odbio njihove sugestije da bi Slovenija "zbog agresivne hrvatske politike" i "prisvajanja slovenskog teritorija" morala "privremeno opozvati svog veleposlanika" i prestati sa "štetnom dogovornom politikom" koju navodno vodi s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

"Moja vlada želi rješavati probleme, a ne ih zamrzavati ili pridonijeti stvaranju situacije u kojoj bi mi bili odgovorni za jednostrane poteze koje radi druga strana", rekao je Janša.

Na tvrdnje Jelinčiča i Pečea da njegova vlada nije ispunila predizborna obećanja da će riješiti granična pitanja s Hrvatskom u slovensku korist, Janša je rekao da se stanje na granici nije promijenilo u odnosu na vrijeme kad su državu vodile druge vlade.

"Interese Slovenije i u buduće ćemo štititi svim legitimnim sredstvima u koje spadaju promišljene i razmjerne reakcije i odgovori na jednostrane poteze. Samo takvi postupci dugoročno mogu dati rezultat", rekao je Janša braneći se od optužaba da vodi "premekanu" politiku prema Hrvatskoj.

Janša je naglasio da je u vrijeme od kada on vodi vladu Slovenija "odgovorila na svaki jednostrani potez", te da je takva ustrajna politika dugoročno isplativa dokazuje to što je Hrvatska bila prisiljena zamrznuti primjenu ZERP-a na članice Europske unije.

"To je osigurano u europskom kontekstu i pokazalo se da europska načela djeluju unatoč nekim poteškoćama", rekao je Janša. Dodao je da je zamrzavanjem ZERP-a stanje u tom pogledu vraćeno na ono prije 1. siječnja ove godine i da je uklonjena opasnost da bi ZERP prejudicirao rješenje graničnog pitanja Slovenije i Hrvatske.

Dokazujući članovima parlamenta kako je Janšina Vlada u pogledu odnosa s Hrvatskom energičnija od prijašnjih, ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel pročitao je u parlamentu tekst prosvjedne note hrvatskoj strani koju je sastavio 2001. godine u vezi sa spornim graničnim pitanjima, ali ju je tadašnji premijer Janez Drnovšek odbio poslati jer je upravo bio počeo pregovore o tzv. sporazumu Drnovšek-Račan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene