Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka u srijedu

Jankovićeve šanse da formira vladu upitne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Službeni mandatar za sastav nove slovenske vlade Zoran Janković osigurao je u utorak 44 zastupničkih glasova, dva manje od potrebnih da bi ga parlament u srijedu potvrdio za predsjednika vlade.

Vodstvo Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) u utorak je odlučilo poduprijeti Jankovića i ući u njegovu vladu. Sa šest glasova DESUS-a, 28 glasova svojih zastupnika iz stranke Pozitivna Slovenija, te 10 glasova zastupnika Socijalnih demokrata (SD) Boruta Pahora, sada Janković teoretski ima dva glasa manje od 46 koliko mu je potrebno da na tajnom glasovanju bude potvrđen i onda u toku dva tjedna odabere ministre u svojoj vladi.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Donio odluku Vučić imenovao mandatara za sastav nove vlade Slika nije dostupna Vjeruje u ostanak na vlasti Janša: Nisam u sukobu interesa, ova histerija će se brzo smiriti

>>Janković o vladi već preliminarno razgovarao s Pahorom

I u slučaju da mu to uspije, tvrde slovenski mediji, njegov bi položaj bio težak zbog činjenice da bi takva vlada bila manjinska i ovisila bi o potpori dvaju zastupnika manjina koji su već najavili da ne žele biti 'jezičak na vagi' u slovenskom političkom odlučivanju.

Zbog skromnih mogućnosti da bude izabran i formira svoju vladu, u srijedu su se pojavila i nagađanja da bi Janković mogao odustati od mandatarstva i prije glasovanja.

O najnovijem razvoju situacije Janković će u utorak kasno poslije podne govoriti na konferenciji za novinare.

Jankovićeve mogućnosti da sastavi vladu znatno je smanjila odluka Građanske liste Gregora Viranta da će njihovih 8 zastupnika glasovati protiv Jankovića kao mandatara, iako je ta stranka proteklih tjedana pregovarala o mogućem ulasku u Jankovićevu koaliciju.

Virant je tu odluku obrazložio tvrdnjom da su pregovori s Jankovićem pokazali golema programska razmimoilaženja, osobito na području porezne i gospodarske politike, te da su njihovi paralelni razgovori s drugim strankama pokazali da bi im programski srodnija bila koalicija stranaka desnog centra.

Odbijajući optužbe s ljevice da je 'trojanski konj' Janeza Janše, čija je stranka na prijevremenim izborima osvojila dva mandata manje od Jankovićeve, Virant je rekao da su političke stranke odgovorne svojim biračima, a ne relativnom izbornom pobjedniku i da su netočne interpretacije po kojima vladu, kako je to do sada u Sloveniji bila praksa, mora voditi predsjednik stranke koja je na izborima osvojila najviše glasova.

Ukoliko bi Janković u srijedu dobio potreban broj glasova, Virant je najavio da će njegova stranka ostati u "konstruktivnoj oporbi".

'Janša možda nije idealan, ali bi u toj situaciji bio optimalan izbor', rekao je Virant, ne isključujući da bi u tom slučaju pregovarali o koaliciji s Janšom. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene