Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izrael je danas počeo oslobađati više od 250 Palestinaca zatočenih u zatvoru Ketziot, na jugu Izraela, kao gestu podrške predsjedniku Mahmudu Abasu protiv islamista Hamasa.


"Počeli smo oslobađati 256 zatvorenika, među kojima šest žena. Svi će biti prebačeni u Beitounyu", blizu Ramalaha na Zapadnoj obali, kazao je Ian Domnitz, glasnogovornik uprave kaznionice.

Vezani članci Izrael popustio mjere Nazdravljaju smanjenju broja novozaraženih: Cijepili više od četiri milijuna ljudi, pogledajte kako sad izgledaju njihove ulice Slika nije dostupna Izrael počeo oslobađati 87 Palestinaca

Radi se o najvećem broju palestinskih zatvorenika koje je Izrael oslobodio nakon veljače i lipnja 2005., kad je na slobodu pušteno 500 i 400 zatvorenika.

Ta oslobađanja Izrael predstavlja kao gestu za jačanje Abasa spram Hamasa koji je preuzeo vlast polovicom lipnja u pojasu Gaze. Nakon toga je PLO zadužio Mahmuda Abasa da organizira prijevremene izbore.

Uz pratnju oklopni su autobusi čiji su prozori zamijenjeni pločama od lijevanog željeza krenuli putem Zapadne obale s prvim kontingentom od 88 zatvorenika raspoređenih u dva vozila.

Ukupno je šest autobusa napustilo zatvor Ketziot.

Zatvorenici, njih 256, uključujući šest žena koje bi trebale biti
oslobođene iz zatvora Hasharon u području Tel Aviva, trebali bi potom biti odvedeni u Ramalah gdje će ih primiti Abas, rečeno je iz izraelskog i palestinskog izvora.