Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Izrael i Palestina pozdravljaju Blairovo imenovanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael i Palestinska samouprava zadovoljni su imenovanjem Tonyja Blaira izaslanikom za Bliski istok i spremni su s njime surađivati, dok Hamas i arapske zemlje sumnjaju u uspjeh njegove mirovne misije zbog njegove nepopularnosti u regiji i bliskosti Izraelu i Sjedinjenim državama.

Tony Blair novi je izaslanik Kvarteta za Bliski istok, koji čine UN, SAD, Rusija i EU. Na novu dužnost imenovan je u srijedu, na dan kada se povukao s dužnosti britanskog premijera koju je obnašao deset godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sedmodnevna rasprava Izrael odredio rok za puštanje talaca, Međunarodni sud razmatra izraelsku okupaciju palestinskih teritorija Slika nije dostupna Bush šalje Blaira u pomoć Abbasu?

"Tony Blair prijatelj je Izraela, prijatelj Palestinaca i prije svega
prijatelj mira. Radujemo se ideji surađivanja s njime", rekao je glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Mark Regev.

Izraelski premijer Ehud Olmert smatra Tonyja Blaira "osobom koja može odigrati vrlo važnu ulogu na Bliskom istoku i sretan je što ostaje aktivan u događajima u regiji", rekla je Olmertova glasnogovornica Miri Eisin. 

"On smatra da Blair može imati povoljan utjecaj, osobito
pomažući Palestincima da dobiju solidne vladine strukture. Izrael će mu pružiti svu pomoć koju bude tražio kako bi ispunio svoju zadaću", rekla je.

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas, koji se nalazi u posjetu Amanu, također je pozdravio Blairovo imenovanje. 

"Predsjednik Abas, koji je bio konzultiran o tom imenovanju, uvjerava vas da će surađivati s Blairom kako bi se postigao mir na osnovi dviju država", rekao je glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat.

Za razliku od Izraela i palestinskih vlasti, palestinski islamistički pokret Hamas, koji je 15. lipnja preuzeo nadzor nad pojasom Gaze, osuđuje izbor Tonyja Blaira.

"Blair, koji je podržao američku okupaciju Iraka i Afganistana, ne može biti čovjek mira. Njegovo imenovanje nije prihvatljivo ni za Hamas, ni za Palestince. On neće učiniti ništa za obranu palestinskih interesa, nego sve da podrži izraelsku okupaciju", rekao je glasnogovornik Hamasa Fauzi Barhum.

Arapske zemlje također su izrazito rezervirane, upozoravajući na Blairovu nepopularnost na Bliskom istoku zbog sudjelovanja u ratu u Iraku, protivljenju prekidu vatre u Libanonu prošle godine i neispunjavanju mnogih obećanja da će riješiti izraelsko-palestinski sukob.

Bivši egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Maher ocijenio je da je izbor Tonyja Blaira pogreška jer se Blaira u regiji smatra pristranim zbog njegove bliskosti Sjedinjenim Državama. 

Maher smatra da su Amerikanci Blaira na taj način željeli nagraditi i sumnja da će on uspjeti.

Jedan visoki arapski diplomat, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da će Blair vjerojatno doživjeti sudbinu bivšeg izaslanika Jamesa Wolfenssohna koji nije uspio zbog Izraela.
Politički analitičari u Zaljevu također su skeptični prema Blairu.

"Naravno da taj čovjek ima veliko iskustvo i sposobnosti, no je li on sposoban preuzeti jednu takvu misiju i to u ovome trenutku, on koji dolazi izravno ispod Bushevih skuta", pita se list al-Bayan vlade u Dubaiju (Ujedinjeni Arapski Emirati).

Emiratski dnevnik na engleskom Gulf News ocjenjuje da je Blair, prihvativši novu dužnosti, ugrozio ono malo političke vjerodostojnosti što je imao.

"Politička prošlost tog čovjeka koji je izabrao biti bezuvjetnim
saveznikom Georgea Busha ne ostavlja nade da će biti nepristrani mirotvorac", navodi list.

Uvodničar saudijskog lista iz Londona As-Sharq al-Awsat upozorava pak da Blair na Bliskom istoku nema težinu i povjerenje za izaslanika i njegovu zadaću proglašava "nemogućom misijom."

Blairovo imenovanje pozdravili su Jordan i Bangladeš, treća
muslimanska zemlja po veličini na svijetu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene