Bakir Izetbegović (Foto: Dnevnik.hr)
Bakir Izetbegović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je kako je uvjeren da lobiranje predsjednika hrvatske vlade Andreja Plenkovića kod dužnosnika država-članica Europske unije za izmjene izbornog zakona u BiH neće naići na potporu jer je EU o tome jasno iznijela svoja stajališta koja, po njegovim riječima, ni na koji način nisu sukladna onome što traži HDZ BiH odnosno Dragan Čović.


U prvom intervjuu nakon listopadskih izbora u BiH, kojega je u ponedjeljak dao sarajevskom portalu Faktor bliskom njegovoj Stranci demokratske akcije (SDA), Izetbegović je kazao kako niti jedan ozbiljan europski političar neće poduprijeti zalaganje za "načela protivna temeljnom demokratskom načelu slobodnog kandidiranja i slobodnog biranja" što je, po njegovu sudu, ono na čemu inzistiraju i Čović i Plenković.

Vezani članci Bakir Izetbegović (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Bakir Izetbegović pozitivan na koronavirus – U BiH 621 novi slučaj zaraze, najviše od početka pandemije Ilija Cvitanović gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 "Bojim se da je poruka i cilj onih koji sad pričaju o optužnicama protiv Hrvata daljnje iseljavanje i nestanak Hrvata iz BiH"

"Jednonacionalne izborne jedinice kakve zagovara HDZ, odnosno izborni model koji bi podijelio birače po nacionalnosti pa im zabranio glasovati za kandidata iz drugog naroda, u srži je nedemokratski i antieuropski i nikada neće biti podržan od EU", izjavio je Izetbegović.

Ustvrdio je i kako je upravo Čović krivac za propast plana kojega je svojedobno pokušao provesti bivši europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele kada je lobirao za promjene ustava i izbornog zakona BiH sukladno presudi Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić Finci".

"U EU sve znaju i svakoga su već smjestili na mjesto koje mu pripada", kazao je Izetbegović.

Na pitanje o tome kako će se uspostaviti vlast u BiH nakon što budu objavljeni konačni rezultati listopadskih izbora odgovorio je kako je jasno da je većinsku potporu, uz HDZ BiH i SDA, dobio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika pa bi to trebalo uvažavati jer "nije mudro izigravati volju naroda".

Dodao je kako je uz to, radi provedbe nužnih reformi koje čekaju zemlju, potrebna znatno šira koalicija koja bi uključila još neke stranke oslonjene na bošnjačko biračko tijelo.

Komentirajući najave lijevih i građanskih stranaka kako će pokušati uspostaviti vlast bez SDA, barem u pet od deset županija unutar Federacije BiH, Izetbegović je ocijenio kako bi to za njih predstavljalo Pirovu pobjedu, a u konačnici poraz jer bi značilo izigravanje volje birača, a smatra kako je i uz takav scenarij neizbježno da SDA bude dio vlasti na entitetskoj i na državnoj razini. (Hina)