Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UZ PODRŠKU MILORADA DODIKA

Dragan Čović: ''Čuvajte Republiku Srpsku, iznijeli ste toliko emocija da vam svi mogu zavidjeti''

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH
Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH Foto: DNEVNIK.hr
Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović obratio se zastupnicama i zastupnicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske u utorak i poručio im: ''Čuvajte Republiku Srpsku". Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije zanijekao krizu, ali je ustvrdio da u Republici Srpskoj stanje "nikad nije bilo bolje".

U BiH je vrlo živo i nakon propasti pregovora o izmjenama izbornog zakona koji su proteklog tjedna uz posredovanje američkih i europskih diplomata vođeni u Neumu iza zatvorenih vrata.

Čelnici hrvatskih i bošnjačkih stranaka, podsjetmo, nisu uspjeli usuglasiti suprotstavljena stajališta o načinu biranja dva člana Predsjedništva BiH s područja Federacije niti o mogućem smanjenju ovlasti Doma naroda entitetskog parlamenta i zboru zastupnika u tom tijelu.

Situacija u BiH tema je i posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske koja se danas održava, a za koju je, između ostalog, bilo ponuđeno po 20 minuta obraćanja predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću i predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganu Čoviću, kao i predsjednicima političkih stranaka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Propali projekt Dodik: ''BiH neće moći opstati zbog istog razloga zbog kojeg nije opstala Jugoslavija. Pred teškom smo krizom''

Čović je kazao da su i međunarodni predstavnici u Neumu sugerirali i Bakiru Izetbegoviću da dođe u Narodnu skupštinu Republike Srpske i obrati se, a da je on donio odluku da to učini nakon razgovora s predstavnicima Hrvata. Poslanicima NSRS je poručio: "Čuvajte Republiku Srpsku", javlja N1 BiH.

Istaknuo je da je ''procijenio da je dobro doći ovdje i kazati riječi svima u Republici Srpskoj, ne samo jednoj strani s kojom možda bolje surađuju'': ''Bilo je puno onih koji su me zamolili da dođem ovdje i kažem koju riječ u ime malobrojnih Hrvata, ali i puno onih koji su rekli da ni slučajno ne idem''.

Naveo je da na razgovorima u Neumu nitko nije govorio o aktualnoj političkoj vlasti već samo izbornom zakonu iako je svima jasno da BiH odavno nije pravna država i ne funkcionira izvršna ni zakonodavna vlast.

''Ono malo što funkcionira se pretvara u predstavljanje pojedinaca, bilo je Predsjedništvo, Vijeće ministara i slično. Pojedini ministri kada govore van BiH govore u svoje ime, a nikako onako kako je po Ustavu. Siguran sam da nemamo drugog izlaza nego tražiti zajednička rješenja kroz ovakve razgovore. To me je motiviralo da dođem, bez obzira na neugodnosti koje možete doživjeti'', rekao je Čović.

''Imperativ očuvati Ustav BiH''

Različitosti u promišljanju o povijesti BiH su se prelile na strategije o budućnosti BiH, kaže Čović i dodaje da ništa nije nestalo od 1995. godine. Zahvalio se predstavnicima srpskog naroda jer nisu sudjelovali u pregovorima u Neumu i kazao da su pokazali mudrost: ''Zahvaljujem vam jer ste dali šansu da se unutar FBiH pokuša naći dogovor pa ste rekli ‘što god da se dogovorimo, a ne tiče se RS da ćete ispoštovati’, a s druge strane svjesni činjenice da se ne možemo dogovoriti, izbjegli ste element odgovornosti''.

Iznio je stav Venecijanske komisije u kojem se govori ''predstavnik Hrvatskog i drugih naroda'' te kazao: ''Kada je bilo jasno da ovo pitanje nije pitanje diskriminacije, tada je bilo jasno da bošnjački predstavnici ne žele razgovarati. Jer osnovno načelo bilo bi brisati etničke odrednice iz preambule Ustava tri konstitutivna naroda. Dugoročno to bi značilo da svatko za sebe odlučuje. Do kraja je došla još jedna dimenzija – snažno se uveo u igru četvrti narod ''Ostali''. Kao rješenje se nudilo 4. član Predsjedništva. To bi podrazumijevalo brisanje konstitutivnih naroda i za Dom naroda i Predsjedništvo. Jasna je igra za građansku državu koju ste vi dobro prepoznali''.

Istakao je i da je američki predstavnik za reformu Izbornog zakona u BiH Mathew Palmer na početku svakog sastanka rekao da su tu da riješe probleme sva tri konstitutivna naroda. Naveo je i da su naglasili da nisu koalicijski partner s SDA.

''Kada ste slušali o separatizmu iz RS imali smo jasan stav – primarni pokušaj mijenjanja Ustava na građanskom konceptu bez institucionalne rasprave jasan su put prema građanskoj unitarnoj BiH što može biti poticaj za separatizam s ciljem zaštite sebe. Ne smijemo pasti u zamku, izričaj rata neće nikada biti na dnevnom radu, barem tamo gdje ja zagovaram politiku, već na rješenju i razgovoru s druga dva naroda. Ali, nikada na logici biće 2:1'', rekao je Čović.

Pročitajte i ovo Razgovori o izbornom zakonu u Neumu - 1 KAOS OKO IZBORNIH IZMJENA Visoki povjerenik i predsjednik izbornog povjerenstva najavili izbore po starom, Čović tvrdi da za to nema uvjeta
Pročitajte i ovo Andrej Plenković NAKON RASPUDIĆEVE KRITIKE HDZ na braniku Plenkovića: ''Milanovićev ljevičarski potrčko i najodaniji mališan nanosi štetu Hrvatima u BiH''

Naveo je kako je imao uvijek dobre odnose sa svim kolegama, a što se tiče odnosa s Izetbegovićem kazao je da je s njima najviše sjedio jer sve što su se dogovarali bilo je ispunjeno, ali da se to promijenilo nakon sporazuma u Mostaru.

''Imperativ je očuvati Ustav BiH, prevažan je aneks 4. Daytona. Mislim da je otvaranje pitanja Ustava krajnje rizično za sve odnose u BiH. Očuvati mir u BiH po svaku cijenu. Bolje satima i neracionalno pregovarati nego da brojimo žrtve'', rekao je Ćović i zaključio da ''BiH može preživjeti isključivo kao zemlja tri konstitutivna naroda: ''Čuvajte Republiku Srpsku. Toliko ste emocija iznijeli ovdje da vam svi mogu zavidjeti. Molim vas, ostavite dovoljno otvorena vrata za druga dva konstitutivna naroda. RS ćete najbolje zaštiti braneći je u institucijama BiH''.

Dodik podržao Čovića i požalio se na velik teret na svojim leđima

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je na istoj sjednici kako je kriza u BiH očevidna i velika, no ustvrdio je kako u RS stanje "nikad nije bilo bolje", posebice na gospodarskom i financijskom planu. Po njegovim riječima, "narod dobro živi", a to niječe jedino oporba, koju je Dodik optužio da je sukreator sankcija koje su mu zbog korupcije i podrivanja stabilnosti BiH nametnule SAD.

Ponovio je svoje stare teze kako je BiH tek neka vrsta zajednice, a RS je po svemu država, pohvalivši se time što je pozornost međunarodne zajednice sada usmjerena i na taj entitet.

Dobri odnosi sa Srbijom, Rusijom i SPC, kako je pojasnio, osnova su vanjske politike RS, no jako mu je važno i to što Hrvatska kao članica EU i NATO-a "nije okrenuta protiv RS".

Potužio se kako je na njegovim leđima veliki teret da kao "lider i državnik definira srpske nacionalne interese".

"Mi ne vodimo proces secesije, no ne bude li dogovora u BiH, ona ne može preživjeti nego će se raspasti", ustvrdio je Dodik koji, slično Čoviću, tvrdi kako je trajni cilj Bošnjaka od Hrvata i Srba napraviti nacionalne manjine.

Zaključio je i kako nisu nestali razlozi za prestanak blokade središnjih tijela vlasti BiH koju srpski dužnosnici provode još od sredine 2021. godine odlučivši se na taj način prosvjedovati zbog nametanja zakona o zabrani nijekanja ratnih zločina. Predložio je da se taj problem pokuša riješiti tako što bi se taj zakon dopunio odredbom koja bi sankcionirala označavanje entiteta i nekog naroda genocidnim, nakon čega bi srpski zastupnici ponovo mogli sjesti u klupe državnog parlamenta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene