Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prve izlazne ankete

Španjolski socijalisti osvojili najviše glasova birača, ali nedovoljno za sastavljanje vlade

Izbori u Španjolskoj (Foto: AFP) - 1
Izbori u Španjolskoj (Foto: AFP) - 1 Afp
Aktualno Galerija Izbori u Španjolskoj (Foto: AFP) - 1 Izbori u Španjolskoj (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp Izbori u Španjolskoj (Foto: AFP) - 3 Izbori u Španjolskoj (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp Izbori u Španjolskoj (Foto: AFP) - 4 Izbori u Španjolskoj (Foto: AFP) - 4 Foto: Afp +0 Izbori u Španjolskoj (Foto: AFP) - 2 Galerija 1/4 >>
Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Pedra Sáncheza dobila je najviše glasova na izvanrednim parlamentarnim izborima održanima u nedjelju, no nedovoljno za sastavljanje vlade, pokazala su prve izlazne ankete nakon što su se u 20 sati zatvorila birališta.

PSOE bi mogao dobiti između 114 i 119 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta, pokazala je anketa kuće za ispitivanje mišljenja GAD3 napravljena za javnu televiziju RTVE. Za formiranje vlade potrebno je imati 176 zastupnika.

Pročitajte i ovo Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj" Prosvjed u Madridu Bijesni zbog koalicije VIDEO U Madridu 170.000 prosvjednika protiv premijera Sancheza: "Gade, izađi na balkon"

Španjolci su izašli na izbore jer je u travnju PSOE dobio 123 mjesta nakon čega nije uspio dobiti podršku ostalih stranaka za formiranje manjinske vlade, a nije uspio dogovoriti niti koaliciju sa srodnim lijevim Unidas Podemosom.

Na drugom mjestu se nalazi konzervativna Narodna stranka s dobivenih između 85 i 90 mjesta, što je osjetan skok u odnosu na prije sedam mjeseci kada je ta stranka dobila 66 zastupnika u svom najlošijem rezultatu u povijesti.

Desnica ojačala

Da je desnica ojačala u međuvremenu pokazao je nedjeljni rezultat antiimigrantske desne stranke Vox koja je prema anketi postala treća najjača stranka u Španjolskoj s 56 do 59 mjesta.

Vox je u travnju prvi put ušao u nacionalni parlament s 24 zastupnika. Posljednjih dana se žestoko protivio pokušaju odcjepljenja Katalonije, autonomne pokrajine na sjeveru obilježene napetostima i prosvjedima nakon izricanja osuđujućih presuda katalonskim dužnosnicima zbog organiziranja zabranjenog referenduma o nezavisnosti.

Četvrto mjesto zauzela je lijeva formacija Unidas Podemos s 30 do 34 mjesta, dok je na petom stranka centra Građani sa samo 14 ili 15 mjesta, koja je velika gubitnica izbora. Stranka Građani je u travnju bila osvojila 57 mjesta.

U nedjelju je na izbore bilo pozvano 37 milijuna Španjolaca s pravom glasa. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene